- hirdetés -

Folytatva a több éves hagyományt Orosháza legnagyobb adófizető cégeinek vezetőit hívta ebédre és kötetlen beszélgetésre a városvezetés. Dávid Zoltán polgármester a partnerség fontosságát emelte ki, míg Erdős Norbert országgyűlési képviselő szerint minél több párbeszédre van szükség a cégek és az önkormányzat között. A településen mindkét fél részéről megvan ez az igény.

Orosháza huszonöt legnagyobb adózóját látta vendégül március 24-én a városvezetés. Az Alföld Gyöngye Hotel éttermében fogadta a város legnagyobb adózóinak a képviselőit Dávid Zoltán polgármester, Bojtor István, Fejes Róbertné és Molnár Béla alpolgármesterek, valamint dr. Burai Mihály jegyző.

A polgármester köszöntve a cégvezetőket elsőként kiemelte, hogy köszöni az elmúlt években nyújtott teljesítményüket, azt, amit a városért tettek és tesznek folyamatosan.

– Ugyan a koronavírus-járvány miatt az utóbbi pár évben ezek a találkozók elmaradtak, de az önkormányzat számára rendkívül fontos a partnerség, ahogyan az is, hogy megköszönjük azoknak a gazdasági szereplőknek a munkáját, amelyet Orosháza érdekében tesznek. A siker közös érdem és érdek, az esetleges problémákon is közösen lendülhetünk át. Egy ilyen találkozó jó lehetőséget kínál arra, hogy megbeszéljük a helyi cégekkel, hogyan terelhetjük a településünket a fejlődés irányába – hangsúlyozta Dávid Zoltán polgármester.

Térségünk országgyűlési képviselője, Erdős Norbert köszöntőjében arról beszélt, hogy a történelem során a nagyadózó szereplőknek, úgynevezett virilistáknak törvényileg meghatározott szerepük volt a települések vezetésében. A második világháború után azonban ez átalakult. A képviselő úgy látja, hogy ennek a rétegnek a társadalmi szerepvállalása egy adott város életében nem eléggé kiforrott, és a maihoz hasonló események még mindig nem elterjedtek.

– Helyes, hogy egy önkormányzat találkozik a cégek képviselőivel, hiszen mindenképp partnerségben kell gondolkodni – húzta alá az országgyűlési képviselő. – Remélem, az ilyen találkozók, mint a mai, ezt erősítik. Egy városvezetésnek kiemelten kell kezelni azokat az impulzusokat, észrevételeket, amelyek a vállalkozóktól érkeznek. Minél több párbeszédre van szükség, és úgy tapasztaltam, hogy Orosházán ez az igény mindkét fél részéről – az önkormányzat és a vállalkozói oldalról – megvan. A jövőben ezeket a kapcsolatokat erősíteni és hangsúlyozottabbá kell tenni – tette hozzá Erdős Norbert.

A város 25 legnagyobb adófizetője közel a hetven százalékát adja a város iparűzési adóbevételének. Ezen kívül az építményadóból is jelentős összegek érkeznek a cégek részéről Orosháza kasszájába. Bojtor István alpolgármester elmondta, hogy ezek együttese valamivel több mint kétmilliárd forint.

– Ez a nap jó lehetőség arra, hogy megköszönjük azt a munkát a cégvezetőknek, általuk pedig az összes munkavállalónak, akik előállítják azt az értéket, amellyel a város adóbevételeit gyarapítják. Természetesen a város és a cégek közötti kapcsolat folyamatos. Igyekszünk az esetleges felmerülő problémákra is közösen megoldást találni – hangsúlyozta az alpolgármester, kiemelve, hogy a találkozón az önkormányzat is ismerteti a jelenlévőkkel, hogyan épül fel Orosháza költségvetése.

Az alpolgármester elmondta, hogy a helyi adók mellett hasonló nagyságrendben állami bevételei is vannak a városnak. Utóbbiak főként meghatározott módon használhatók fel. A helyi adókból a városi intézmények fenntartását finanszírozza az önkormányzat, azokat a mindennapi dolgokat, amelyek hozzájárulnak a település működéséhez. Ezen túl a különböző pályázatokhoz szükséges önerőben, illetve az önkormányzat saját beruházásaiban hasznosulnak a cégek adóforintjai.

A partneri találkozón a Linamar Hungary Nyrt., az OROSházaGLAS Kft., a Purgolux Kft., a Kárai Trans Bt., a Pannon Fine Food Kft., az Agro-M Zrt., az OVM-Karsai Zrt., az Iványi Építőmester Kft., a RE-GLASS Kft., a Vegetáció Kft., a Tóth és Társa Kft., a Majsai Kert Kft., a Béke Agrár Kft., a Vasex Kft, a Firstfarms HunAgro Kft., az Oros-Dexter és a Woertz képviselő vettek részt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.