- hirdetés -

Itt a december, és az esztendő végéhez közeledve eljön az ideje, hogy visszatekintsünk és ezúttal a mezőgazdaság szemszögéből vizsgáljuk 2018-at.

Az ilyen és olyan időket is hozó esztendőt, a város és környéke mezőgazdaságának jó ismerőjével, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke, Horváth József segítségével vizsgáljuk.

– Az év egy eléggé enyhe januárral és februárral kezdődött, a téli időjárás pedig kitolódott egészen március közepéig. Ekkor komoly fagyok és hóesés is volt, ami késleltette a tavaszi munkákat és visszavetette a fejlődésben az ősszel elvetett gabonákat. Ezt magukon is viselték egészen a betakarításig. A tavaszi időjárás beköszöntével, áprilisban elvetették a kukoricát, napraforgót. A csapadékeloszlás eléggé hektikus volt. A tavasz rövid volt és hamar átváltott az időjárás a nyári melegre. Szerencsére Medárd „tette a dolgát”, így az elvetett növények csapadékhoz juthattak. Ez az őszi vetésű növényeken már nem sokat lendített- kezdi a visszatekintést Horváth József.

Az aratás előtti eső nem javított a gabona minőségén (Fotó: Rajki Judit)

A repcénél elfogadható, de a búzánál csak közepesnek mondható termést takaríthattak be. Ami jó volt a tavasziakra, nem tett minden esetben jót az őszieknek. Az aratás előtti csapadék jelentősen rontotta a búza minőségét, így a nagyobbik részét csak takarmány gabonaként lehetett értékesíteni.

Forró nyárutó – korai betakarítás

Augusztus elején még kaptak némi esőt a szántóföldi növények, ezután azonban nagyon meleg szeptember következett, heteken át harminc fok feletti hőmérsékletet hozva.

– A talaj nedvességtartalma drasztikusan lecsökkent, ami előre hozta a betakarítás idejét. Soha ilyen korán még nem fogtak hozzá a gazdák a napraforgó betakarításához. A szeptemberi meleg jelentős nedvességvesztést idézett elő a kukoricánál, így szinte szárítás nélkül betakaríthatóvá váltak. Október elejére már szinte mindenütt befejeződött az aratás. Napraforgóból jó termésnek örülhettünk. Orosháza környékén, hektáronként közelíti a három tonnát, kukoricából pedig meghaladja a nyolc tonnát. Az őszi vetésű növények talaj előkészítése több nehézségbe is ütközött, jó minőségű vetőágyat nem is igen sikerült készíteni. A száraz idő miatt az elvetett repce nagy része nem kelt ki és a búzát, őszi árpát is porba voltak kénytelenek vetni a gazdák. Majd két hónap szárazság után, a novemberi esővel tudták az őszi szántást is elvégezni – folytatta Horváth József.

Hatalmas porfelhőben dolgoznak a gépek (Fotó: Rosta Tibor)

Sok gazdának kell szembenéznie azzal, hogy a repce rossz kelése miatt bizonyos területeket újra kell jövőre vetni valamelyik tavaszi növénnyel. Ennek ellenére elmondhatjuk, hogy az ország gazdaságával párhuzamosan a mezőgazdaság eredményei is fejlődtek az elmúlt néhány évben.

– Az állattenyésztésben, elsősorban a csirke és a víziszárnyasok tekintetében fellendülés tapasztalható a két évvel ezelőtti madárinfluenza után. A sertés ágazat munkáját nehezíti a Demoklesz kardjaként felettük lebegő, a határ menti területeken, Romániában jelen levő sertéspestis, melynek köszönhetően a sertéshús felvásárlási ára egész évben nyomott volt. A tej felvásárlási ára is stagnál, e mellett Orosháza viszonylatában tehén állomány csökkenés is tapasztalható. Idén pl. felszámoltak egy 350 marhával üzemelő tehenészetet – teszi hozzá a gazdaköri elnök.

Ennyit 2018-ról. Reméljük, a jövő évben az időjárás velünk lesz, és a jövő decemberi, hasonló témájú írásunkban csupa örömteli eredményről számolhatunk be.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.