- hirdetés -

Különleges fények, régmúlt korok hangulata és gyönyörű tánc. Így lehet jellemezni az Őszi Színházi Esték utolsó előadását. A Petőfi Művelődési Központban ezúttal az ExperiDance varázsolta el a közönséget. 

Nemcsak ékszereik, hanem maguk a táncosok is ragyogtak a színpadon, november 27-én a művelődési központ színháztermében. Az előadáson több mint négyszázan vettek részt.
Patonai Norbert szólótáncos, Román Sándor asszisztense elmondta, az ExperiDance 1997-ben alakult Román Sándor vezetésével.

– Akkor még nem a teljes jelenlegi csapattal dolgozott a Szolnoki Szigligeti Színházban, ahol bontogatni kezdte a szárnyait. Aztán 1999-ben tizenketten mentünk le és kapcsolódtunk be abba a projektbe, amit akkor Román Sándor eltervezett – mesélte a kezdetekről.

Az ExperiDance Sissi legendáját varázsolta a színpadra (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

 

Hozzátette, akkor ott töltöttek egy évadot, amely alatt elkészült az 1001 év című darab, amit a mai napig rendszeresen előadnak.
– Nagyon jól sikerült darab, nagyon sok sikerünk volt már vele és remélhetőleg még lesz is – mondta mosolyogva Patonai Norbert. 


Kiemelte, ennyi év után talán már elmondható, hogy országon belül már nagyjából tudják, hogy az ExperiDance név mit takar.
– Mikor jegyet vásárolnak, már tudják, hogy egy táncelőadásra ülnek majd be, bár vannak koprodukciós darabjaink is. A mi esetünkben nagyon fontos a tánctechnikai tudás, illetve az, hogy a fény és a hang, összhangban legyen a látványvilággal. Így egy nívós produkciót kap az a néző, aki beül egy előadásunkra – ismertette a szólótáncos.
 

Más mint egy színdarab, más mint egy táncprodukció

– A mi produkciónk alapvetően abban tér el egy színdarabtól vagy egy musicaltól, hogy a mi előadásunkban csak a nonverbalitás létezik, hiszen táncelőadás. A koprodukciós darabokban, ahol vannak prózák, ott természetesen más, ott színészek vannak és színésznők, akik ezeket a prózai feladatokat ellátják – tért ki rá Patonai Norbert. 

A szólótáncostól megtudtuk, az ExperiDance néptánc kultúrára épít más stíluselemeket.
– Ez egy vegyített verzió, amelyben megtalálható a néptánc, nagyon erősen jelen van a ritmika, a modern elemek, az emelés és a sztepp. Sok dolgot vegyítünk össze, így az ember sokkal közelebb tud kerülni a tánchoz és annak különböző formáihoz, mint ha külön-külön beülne egy néptánc vagy egy modern előadásra – sorolta Patonai Norbert.

Sissi és Andrássy gróf közös egyik jelenete ( Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Hangsúlyozta, Orosházára a Fergeteges című előadásukat hozták, amely a kiegyezés korában játszódik. Andrássy gróf és Sissi császárné titkos szerelmi kapcsolatáról szól, amely történelmileg ugyan nincs bizonyítva, de rebesgették, hogy nem voltak közömbösek egymás számára, ehhez csatlakozik egy cigány lánya is. A történet a közöttük kialakult szerelmi háromszögről szól. Hangsúlyozta, nagyon fontos eleme ennek a darabnak a 100 Tagú Cigányzenekar, hiszen muzsikájukkal teljes az előadás.

Athénig hallatszott Sissi legendája

– Ezzel a dararabbal bármerre jártunk a világban  fergeteges sikere volt. Legmesszebb Athénban adtuk elő. Fent voltunk az Akropoliszban, hatalmas élmény volt mindannyiunk számára. Az ötezer ember és a görög építészeti formák is magukkal ragadtak minket. Az előadás végén állva tapsoltak nekünk, csodálatos volt – emlékezett vissza Patonai Norbert. 

Elmondta, szerencsére sehol sem fogadták őket átlagosan, mosolyogva tette hozzá, inkább mindenhol átlagon felüli, hiszen sokszor állva tapsokat és vastapsokat is kapnak.
– Eddig úgy érezzük siker történet részesei vagyunk – zárta a szólótáncos.

A fény, a hang és a tánc harmóniája (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Baranyai Ilona kulturális csoportvezető elmondta, az ExperiDance Orosházán is népszerű táncegyüttes.
– Mikor a bérletben meghirdettük, hogy szerepelnek az Őszi Színházi Esték repertoárjában, azonnal elkeltek a jegyeink. Telt házas előadás volt, mint ahogy az Őszi Színházi Esték másik két előadása is – ismertette a csoportvezető.

Kitért rá, tapasztalatik szerint leginkább a közép és az idősebb korosztály jár színházba Orosházán, de természetesen akadnak kivételek. Hozzátette, dolgoznak ezen a téren is, hiszen a jövőben szeretnék a fiatalokat bevonzani a színházba.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.