- hirdetés -

November 27-e különleges dátum. Köszöntjük azokat a hétköznapi hősöket, akik vérükkel segítik felebarátaikat. Orosházán és környékén is sokan nyújtják karjukat azért, hogy életet mentsenek. 

1988 óta minden évben november 27.-én ünnepeljük a magyar véradók napját. Ezen a napon köszöntjük azokat a véradókat, akik sokszorosan adtak vért.
– Így lesz ez idén is, a Vöröskereszt nyolcvan véradót fog elismerésben részesíteni az önzetlen segítségéért –  ismertette dr. Méhes Mónika az Orosházi Kórház transzfúziós osztályának megbízott vezetője.

A Vöröskereszt nyolcvan véradót fog elismerésben részesíteni az önzetlen segítségéért (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Kiemelte, ebben az évben Orosházán és a környező kistelepüléseken több mint 3 800-an nyújtották már karjukat véradásra, és közülük háromszázan ezt először tették meg. Térségünkben évről –évre több, mint négyezren adnak vért, és mentik meg ezzel beteg embertársaik életét.

Egy tű, három élet! 

– A véradóink vérét a Szegedi Regionális Vérellátóban dolgozzák fel, ahol a vérből vörösvérsejt, plaza és vérlemezke tartalmú készítmények lesznek (egy levett vér tehát három embernek segíthet). Majd ezt követően kerül a betegekhez Békés-, Csongrád- vagy Bács-Kiskun Megyébe. Ezen kívül véradóink részt vesznek a Budapesten megvalósuló transzplantációk, és szívműtétek sikerességében is – sorolta a főorvos.

Dr. Méhes Mónika kitért rá, évről – évre egyre bővül azon betegek köre – például a daganatos betegek, hematológiai betegek, ortopédiai betegek – akik gyógyulása vagy emberi életminőségüknek megtartása egészséges, önkéntes, segíteni akaró embertársaikon múlik.
– Van beteg, aki egy évben akár 100 véradó önzetlen adományára is rászorul – hívta fel a figyelmet.

Bárkinek, bármikor szüksége lehet rá!

Hangsúlyozta, sajnos a mai rohanó világban egyre nehezebben jutnak el lelkes véradóik véradásra, hiszen a munkahelyekről nehéz eljönni.
– Ezért is tartjuk nagyon fontosnak, hogy a jövő évben a munkahelyeket megnyerjük és a munkahelyek vezetőségével megértessük a véradás fontosságát, hiszen nem tudhatjuk, nekünk, nekik mikor lesz szükségük egy véradó karjára – tájékoztatott a főorvos.

Van beteg, aki egy évben akár 100 véradó önzetlen adományára is rászorul (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Véradásra jelentkezhet bárki, aki elmúlt 18 éves, 50 kg felett van a testsúlya és egészségesnek érzi magát.
– Egy évben nők esetén négyszer, férfiaknál ötször lehet vért adni. Vércsoporttól függetlenül, bárki adhat vért, mindenkinek „jó” a vére – mondta dr. Méhes Mónika.

Zárásként elmondta, lehetőség van irányított véradásra is, ami azt jelenti, hogy egy családtag, rokon, ismerős részére adnak vért. Ez nagyban segíthet a tervezett műtétek, többek között ortopédiai, daganatos betegek, illetve a rendszeresen vérre szoruló krónikus betegek (hematológiai betegek) ellátása esetén.

MINDEN, AMI VÉRADÁS – TUDNIVALÓK, HELYSZÍNEK, IDŐPONTOK, VÉRADÓK TÖRTÉNETEI A VERADAS.HU OLDALON MEGTALÁLHATÓAK.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.