- hirdetés -

Az időjárás előrejelezések többször mutattak Orosháza térségére ónos esőt, de a jóslat nem vált be. Mi a helyzet azonban akkor, ha egyik reggel tükör jég fogad minket? Egy biztos, ne sózzuk le az utat!

Ez ugyanis tilos. Többet árt, mint használ, ha a csúszós útra vagy járdára só kerül. A csúszásmentesítésre sok alternatíva van, egyik ilyen a homok. Tökéletes tapadást biztosít, nem károsítja a felületeteket és növényzetet.

Rengeteg anyaggal lehet helyettesíteni a sót – tudtuk meg Széplaki Dóra környezetvédelmi ügyintézőtől.

– A homokon kívül tökéletes megoldás a hamu. Persze ezt csak azok tudják használni, akik fatüzeléssel fűtenek, és folyamatosan rendelkezésre áll a kidobásra szánt hamu. Ugyanígy hasznos a faforgács, vagy a ma már könnyedén beszerezhető zeolitos kőzúzalék – nyilatkozta Széplaki Dóra.

Az útkáli szintén kiváló jégmentesítő. Az útszórósóval ellentétben ez nem károsítja a növényzetet, az útburkolatot és nem korróziónál. Meglepő, de szintén ajánlják a műtrágya használatát az eljegesedett út- és járdarészek csúszásmentesítésére. Ezzel az anyaggal azonban csínján kell bánni, mert erősen károsítja a növényzetet.

Széplaki Dórától megtudtuk, hogy mindenki a saját portája előtti rész tisztaságáért és csúszásmentesítéséért felel.
– Ha szilárd burkolatú út mellett van a telek, akkor a kövesút széléig köteles az ingatlan lakója tisztán tartani és jég-, valamint hómentesíteni a területet. Ha földes út mellett van az ingatlan, akkor más a helyzet. Ilyenkor az út tengelyéig, azaz egészen a közepéig kell gondoskodni a terület megtisztításáról – nyilatkozta.

A kialakult változékony időjárás miatt számítani lehet a sokak által megvetett ónos esőre. Nem árt felkészülni, hiszen egy figyelmetlen lépés a jeges járdán könnyen végtagtörést is eredményezhet. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai már november elején felkészültek a téli időjárásra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.