- hirdetés -

Készen állnak a november 10-én kezdődő téli időszakra a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hókotró és sószóró járművei. Az Orosházi Mérnökségen november 7-én tartották meg az idei kötelező gépszemlét.

Alapos, mindenre kiterjedő vizsgálatnak vetették alá a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Orosházi Mérnökségének hókotró és sószóró járműveit, melyek ezúttal november 7-én sorakoztak fel az intézmény udvarán.

A Magyar Közút Békés Megyei Igazgatóságának az orosházival együtt négy mérnöksége működik. Különböző időpontokban tartjuk a gépszemléket. Idén itt volt az első, de még a mai nap folyamán sor kerül a sarkadi, november 8-án a békéscsabai, pénteken pedig a gyomaendrődi szemlét – mondta Varga Zsolt, üzemeltetési és fenntartási osztályvezető.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Orosházi Mérnökségének kezelésében lévő úthálózat 388 kilométer hosszú, ebből 80 kilométernyi szakasz, ami nagyobb forgalmú és a hálózat szempontjából fontosabb szerepet tölt be.

Alapos, mindenre kiterjedő vizsgálatnak vetették alá a hókotró és sószóró járműveket (Archív fotó: Rosta Tibor)

Ezeken az utakon teljes szélességében és hosszában végezzük a síkosságmentesítési, valamint hóeltakarítási munkálatokat. A legnagyobb szakasz 278 kilométeres úthálózat, ahol az úgynevezett rajonos síkosságmentesítési munkákat végzünk, főleg a települések belterületi szakaszain, ívein és csomópontjain, itt ha szükséges, természetesen a hóeltakarítási munkák is megtörténnek – mondta Korcsok Péter, az Orosházi Mérnökség mérnökségvezetője.

Hozzátette, a harmadik, 41 kilométer hosszú szakaszon, azaz a fehér utakon csak hóeltakarítás történik a téli időszakban, ott síkosságmentesítési munkálatokat már nem végeznek.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a november 10-től március 15-ig tartó téli időszaka alatt több beavatkozási szintet is alkalmaz. Ezek közül a kettes szint esetében kell síkosságmentesítési munkákra számítani, amit öt sószóróval felszerelt géppel végeznek el. A hármas szintnél kell hóeltakarítási munkát végezniük, ilyenkor már a hóekéket is bevetik.

A síkosságmentesítésre útszóró sót használnak, melyből idén is több, mint 1000 köbméternyi gyűlt össze, akárcsak a kalcium-klorid oldatból, melyet a nedvesített sózás során alkalmaznak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.