- hirdetés -

Ónos eső miatt nehezebb volt a közlekedés a megyében és itt Orosházán is. Óriási jégcsapok lógnak a tetőkről, jégbe fagyott virágok, járművekkel lehet találkozni szerte a városban. Mutatjuk.

Békés megyében is vörös riasztás van érvényben az ónos eső miatt. Orosházán az épületek ereszén és a belvárosi katolikus templom előtt található Kossuth-szobron is jégcsapok sorakoznak. Amerre jár az ember vastag jégpáncél borít mindent, legyen az autó, kerékpár vagy akár a növények.

A vastag jégpáncél az utakon és járdákon is kialakult, így azok rendkívül csúszósak, ezért érdemes lehet átgondolni, hogy a családi ünnepi látogatások után érdemes-e hazautazni.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleménye szerint folyamatosan végzik az utakon a sikosságmentesítési munkálatokat, ugyanakkor arra kéri a közlekedőket, hogy amíg tart az ónos eső ne induljanak útnak. Amennyiben mégis, az utazásuk előtt tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről és útviszonyokról, amit a legkönnyebben az utinform.hu oldalon keresztül tehetnek meg.

A legnagyobb körültekintés ellenére is megtörténhet, hogy az autó megcsúszik, ekkor a lényeg, hogy ne essünk pánikba – fogalmazott egy korábbi, OrosCafén megjelent cikkben Szekeres Pál, az egyik helyi autósiskola ügyvezetője.

Fontos tudni azt is, hogy az ingatlanok előtti járdaszakasz csúszásmentesítéséről a tulajdonos köteles gondoskodni. Közegészségügyileg veszélytelen anyaggal kell leszórni a lefagyott járdát (pl.: homok, salak granulátum) és szükség szerint megismételni. Erről bővebben itt írtunk korábban.

A tűzoltóknak is adott feladatot a fagyos időjárás

A vastag jégpáncél a növényeken és a fákon is lerakódott, az így keletkező plusz súly vastag faágakat tört le. Érdeklődésünkre a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elmondta, hogy hat esethez riasztották az Orosházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állományát a leszakadó faágak és vezetékek miatt.

Mi várható még?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn este már zömmel havazás várható, majd nagyjából az éjféli órákban mindenütt megszűnik a csapadék. Foltokban zúzmarás köd képződhet. A légmozgás mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és -1 fok között alakul. Kedden általában borult idő valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 0 és +4 fok között lehet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.