- hirdetés -

A Diabetesz Világnapot minden évben november 14-én ünnepeljük. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez. Szakértőt kérdeztünk, mi az a cukorbetegség, és mit érdemes tudni róla.  

A Diabétesz Világnap 2007-től az ENSZ által felügyelt és támogatott Világ Egészség Nap.
A Diabetes Világnap logója egy kék kör – a cukorbetegség nemzetközi jelképe, a cukorbetegséggel küzdő szervezetek és személyek világszintű közösségét jelképezi. A kör valamennyi kultúrában az élet és egészség jelképe. A kék szín az eget jelképezi, mely egyesíti a nemzeteket és egyben az ENSZ zászlójának színe is – tudtuk meg Kubas Eleonórától az Egészségfejlesztési Iroda irodavezetője. Hozzátette, Ma már több mint 250 millió cukorbeteg él világszerte, számuk évente 7 millióval növekszik.

A 2-es típusú diabetes kialakulása egyre fiatalabb életkor felé tolódik el (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Kiemelte, a 2-es típusú diabetes kialakulása egyre fiatalabb életkor felé tolódik el. Így a gyermek- és ifjúkori 2-es típusú cukorbetegség észlelése már hazánkban sem számít ritkaságnak. A tendencia hátterében az elhízás világméretű terjedése áll.
– Kialakulásában több tényező játszik szerepet, többek között az elhízás – főleg 2-es típusú diabetes esetében, a mozgásszegény életmód, az endokrin betegségek – másodlagos diabetes, azaz egy másik betegség következménye a cukorbetegség, illetve az idegrendszeri hatások és a fertőzések – ismertette Kubas Eleonóra.

Legfontosabb tünetei a szomjúságérzés – száraz tapadó nyelv és torok a sok folyadék fogyasztása ellenére, a nagy mennyiségű vizelet, mely akár 2-3 liter is lehet naponta, gyakori vizelés.
– Az éhség érzet is fontos tünet, hiszen a cukorveszteség folytán elégtelen kalóriamennyiség következtében a beteg állandóan éhes. A nagy éhségérzetet aztán hamarosan az étvágytalanság váltja fel –  tájékoztatott az irodavezető.

Hangsúlyozta, tünet még a testsúlycsökkenés, amely különösen fiatalkori diabetes esetén jellemző, a Fáradtságérzés, a gyengeség, az izomerő csökkenése, a rossz közérzet, és a nehezen gyógyuló sebek, főleg az alsó végtagon.

A betegség nem válogat

– A cukorbetegségek típusai, az 1-es típusú cukorbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség, a másodlagos cukorbetegség és a terhességi cukorbetegség – sorolta Kubas Eleonóra.
Az 1-es típusú diabetes mellitus: Az 1-es típusú cukorbetegség gyermek vagy serdülőkorban, fiatal felnőtt korban, általában 35 év alatt kezdődik. Ekkor a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, gyakran teljes inzulinhiány igazolható. Viszonylag rövid idő alatt alakul ki és a kezelést csak az inzulin pótlása jelentheti. Inzulin kezelés nélkül kóma, halál következhet be.

A 2-es típusú diabetes mellitus: Felnőtt és idős korban kezdődő cukorbetegség. A hasnyálmirigy ugyan termel inzulint, de a sejtek pontosan nem ismert okból elvesztik érzékenységüket az inzulinnal szemben. A hasnyálmirigy kezdetben egyre több inzulin termelésével próbálja a helyzetet kiegyenlíteni, később azonban az inzulint termelő sejtek kimerülnek, s ténylegesen az inzulinhiány következményei állnak elő.

– Ez a betegség gyakran lappangva évek alatt fejlődik ki, szinte észrevétlenül. Sok esetben más okból végzett orvosi, illetve laboratóriumi vizsgálat deríti ki a magas vércukorértéket. Kezelésében kezdetben a diéta, később a diéta melletti tablettás kezelés kap elsődleges szerepet. Ha a tabletták adása eléri a maximális adagot, vagyis a legerősebben ható vércukorcsökkentő tabletták adására sem reagál a szervezet, ebben az esetben is szükségessé válik az inzulinadagolás – tért ki rá Kubas Eleonóra.

A 2-es típusú diabetes mellitus: Felnőtt és idős korban kezdődő cukorbetegség (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Kialakulásában az örökletes hajlam mellett jelenlévő külső tényezők is szerepet játszanak, mint például az elhízás. Azonban a legdöntőbb ok a testsúlyfelesleg, ami a mai mozgásszegény életmódunk tekintetében rendkívül jellemző.
– A legtöbb estben az emberek által felvett, elfogyasztott energia jóval meghaladja az általa napközben leadott energiát és így lerakódva súlyfeleslegként jelenik meg. A testsúlyfelesleg következtében a rendelkezésre álló inzulin ugyanis egyre kevésbé tudja kifejteni hatását s a vércukor ennek következtében fokozatosan emelkedik, s bizonyos idő elteltével cukorbetegség alakulhat ki – hívta fel a figyelmet az irodavezető.

Egy orosházi, 26 éves cukorbeteg fiatal az OrosCafénak elmondta, 2005-ben állapították meg nála a cukorbetegséget.
– Kettes típusú diabeteszem van. Úgy derült ki ez a betegségem, hogy kezeltek magas vérnyomás problémával, a vizsgálatok során mindig megmérték a vércukorszintemet is. Panaszkodtam, hogy rossz a közérzetem, nagyon szomjas vagyok és intenzíven verejtékeztem – emlékezett vissza a fiatal.

Mint mondta, vércukorszint terheléssel kimutatták, hogy cukorbeteg.
– Gyógyszert kell szednem és folyamatos ellenőrzésekre is járok. Odafigyeléssel kordában tartható a betegségem, megtanultam, hogyan kell táplálkoznom. Úgy érzem ettől függetlenül teljes életet tudok élni – összegzett.

 a diabetes kezelésének három alappillére a megfelelő étrend, a napi rendszerességű fizikai aktivitás és az ezekhez adaptált gyógyszeres kezelés, ideértve az inzulinadást is. Az egészség a legnagyobb érték, a megelőzés a legjobb befektetés.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.