- hirdetés -

Egyre kevesebb cukorral találkozhatnak az emberek az üzletekben. A hatósági áras terméket már csak az tudja beszerezni, aki éppen az árukihelyezéskor látogat el a boltba. A vásárolható mennyiség mellett pedig az is korlátozva van, mennyit rakhatnaki ki az üzletek belőle egy nap.

December 2-án a délelőtti órákban jártuk be Orosháza néhány élelmiszerboltját, hogy megnézzük kapható-e cukor. Az első üzletbe belépve egy idős hölgy éppen arról érdeklődött, van-e most a boltban, mire azt a választ kapta most tettek ki néhányat. Mire azonban odaért, már csak az utolsó két darab volt a polcon, a többi szinte azonnal eltűnt.

Fotó: HD

– Nagyon rossz a helyzet. Az árstoppal rendelkező termékek közül, a cukor az, amely a leginkább fogy, mivel nem romlik meg. Ezzel nem az a legnagyobb baj, hogy nem kapunk cukrot, hanem az ára. Mivel hatósági áras termék, így a beszerzési árhoz képest féláron kell adnunk, amely nagyon megviseli az üzleteket is – mondta az egyik üzletvezető.

Hozzátette, sokszor a polcig sem jutnak el az áruval, már a kocsikról is rögtön elveszik a cukrot. Van olyan bolt, ahol naponta csak 14 kg-ot tehetnek ki, a legtöbb helyen pedig már 2 kg-nál többet nem lehet egyszerre megvenni, éppen ezért sokan fordulnak más alternatívák felé. Az Orosházi vagyok Facebook csoportban többen is írták, hogy inkább mézet, porcukrot vagy barnacukrot vesznek, mert hiába drágább, szükségük van rá.

„Legalább csak még egy darab lenne, hogy tudjak belőle hazavinni.”

Fotó: HD

Az idősek közül sokan a karácsonyi süteményekből is olyat választanak, amelyhez nem kell annyi cukor. A nagyobb üzletek polcai is mind üresek, reggel sem a Lidlben, sem a Sparban nem volt már belőle, de a Tesco polcain is ritkán látni. A megkérdezett emberek közül sokan hozatnak a rokonokkal a nagyobb településekről, ahol talán sűrűbben fordul elő. Olyan is volt, aki több várost is bejárt, hogy édesanyjának tudjon vinni a faluba.

Sokan abban látják a problémát, hogy az emberek akkor is sorba állnak a cukorért, ha már van nekik otthon tartalékba. Azok pedig, akiknek nincs otthon és szeretnének akár csak egy kilogrammot beszerezni nem tudnak.

Kiemelt kép: pixabay.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.