- hirdetés -

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság és az X-MEDITOR Kft. közös közlekedés-biztonsági kampánya 2012 óta hívja fel a figyelmet egy társadalmilag fontos témára és az egyén szerepére a baleset-megelőzésben. Idén megújult formában, a társadalmi felelősségvállalás szerepét központba helyezve hirdették meg a két hónapon át tartó országos akciót. 

Évek óta téma az Európai Unióban, hogy töredékére kell csökkenteni a közlekedési balesetben elhunytak számát. Magyarországon 2015 óta kis mértékben emelkedett a sérüléssel járó közúti balesetek száma, az azonban jó hír, hogy a növekedés a könnyű sérüléssel végződő eseteknek tulajdonítható, a halálos és súlyos balesetek száma kis mértékben mérséklődött.

A szervezők és az akcióban részt vevők a társadalmi felelősségvállalás szem előtt tartásával, a szakmai és a társadalmi összefogás erejében bízva hirdették meg idén is a Látni és látszani országos baleset-megelőző kampányt.

Nagyon fontos, hogy láthatóak legyünk és jól lássunk (Fotó: Rajki Judit)

Aki vezetés közben jól lát, az képes egyidejűleg távolra, közelre és oldalra látni.Az autóvezetéshez szükséges döntések és mozdulatok 90 százaléka a látástól függ. Az olyan külső tényezők, mint a sötétség vagy a rossz időjárási viszonyok, rontják a látást. Mi a megoldás? Ellenőriztesse látását évente legalább egyszer szakemberrel, akkor is, ha úgy gondolja, nincs szüksége látáskorrekcióra.

Jól látszani

Rendszeresen ellenőrizze az autót, ezen belül azokat az alkatrészeket, amelyek arra szolgálnak, hogy Ön lásson és látszódjon:

  • Lámpák megfelelő működése: az izzók elhasználódnak, tehát évente többször is ellenőrizni kell őket. Ha egy izzó kiég, túlfeszültséget idéz elő és emiatt a másik izzó is tönkremegy, ezért célszerű a kettőt együtt kicserélni. Mindig legyen izzókészlet az autójában!
  • Fényszórók beállítása: ha a fényszórók rosszul vannak beállítva, ha csak egyetlen fokkal is feljebb hordanak a kelleténél, a szembe jövő gépjármű vezetőit hússzor jobban vakítják! Ha a fényszórók csak egyetlen fokkal is lejjebb hordanak, a világítás hatékonysága huszad részére csökken, ami 30 méteres látáscsökkenést jelent.
  • Fényszórók tisztasága: a szennyezett fényszóró világítási teljesítményének legalább 30 százalékát elveszíti.
  • Szélvédő és ablakok: a különböző külső és belső szennyeződések szürkés réteget képeznek, ami rontja a látásminőséget. A felverődő kavicsok okozta repedések továbbá nemcsak a szabad kilátást akadályozzák, hanem egyéb veszélyforrást is jelenthetnek a gépkocsi utasai számára.

A forgalomban részt vevő járművek kivilágítására vonatkozó KRESZ szabályokat ide kattintva érheti el.

A gépjármű-tulajdonosok az akcióban részt vevő szervizekben 2018. október 17-tól december 7-ig átvizsgáltathatják gépjárművük világítását és szélvédőjét, valamint ellenőriztethetik látásukat.

Településünk közelében optikát Szegeden, illetve Szentesen találhat, gépjárművét pedig Békésen, Szentesen, Gyulán, Hódmezővásárhelyen, Békéscsabán és Szarvason ellenőriztetheti. Az üzletet szemének itt, autójának itt választhatja ki.

Az akció 39 nap múlva ér véget.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.