- hirdetés -

Véget ért a téli időszak, tavasszal pedig egyre többen pattannak ismét motorra. A biztonságos közlekedés érdekében viszont számukra is megvannak azok a szabályok, melyeket feltétlenül be kell tartaniuk. Ezeket ismertette Kis Rozália rendőr százados, az Orosházi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának balesetmegelőzési előadója.

Március és április környékén már megszokott, hogy a téli időszakot követően egyre több motoros szeli városon belül és városon kívül is az utakat. Számukra is megvannak azonban a szabályok, melyek betartásával csökkenthetik a balesetveszély kockázatát. Nagyon fontos a tavaszi elindulás előtt a motoros felkészültsége és a jármű műszaki állapotának ellenőrzése is.

Érdemes újra felidézni a régi mozdulatokat (Archív fotó: Horváth Bence)

– Még mielőtt igazán elővennék a motorosok a járműveket, nagyon fontos egy alapos műszaki átvizsgálás, előtte ugyanis hónapokig nem használták az adott motort, ami berozsdásodhatott, állásban is tönkremehetett egy-két alkatrész. Nagyon fontos a világító, jelző berendezések állapota, ezzel együtt az akkumulátor állapotának töltöttsége, mint ahogy a fékek, a fékfolyadék ellenőrzése, valamint a forgatható alkatrészek rozsdamentesítése, felújítása is – sorolta Kis Rozália.

Elmondta, hogy a felkészültséggel kapcsolatban érdemes a korábban megszokott kormánymozdulatokat ismét átvenni, begyakorolni az előzést, a vészfékezést, hiszen hónapok után ülnek fel ismét a motorra. Épp ezért a közlekedés többi szereplőjének, különösen a személygépkocsik vezetőinek is érdemes körültekintőknek lenniük, hiszen ők is hosszú idő találkoznak ismét motorosokkal.

A vezetéstechnikához hamar vissza lehet szokni, de a láthatósághoz, helyezkedéshez fontos az is, hogy a gépkocsivezető a belső visszapillantó tükörből lássa a motoros helyzetét. Végül pedig elengedhetetlen a megfelelő védőruházat, a lágyékrészeket, az ízületeket védő protektorokkal bélelt vastag motorosruha használata.

A műszaki állapot mellett elengedhetetlen a megfelelő ruházat (Archív fotó: Horváth Bence)

Szintén központi szerepet játszik a balesetek elkerülésében a láthatóság, a motoros ruházatot színes fényvisszaverő csíkokkal, betétekkel kell ellátni, narancssárga, citromsárga vagy zöld színekkel, csakúgy, mint például egy láthatósági mellényt. A felső- és alsó rész mellett ez a csizmára is vonatkozik. Végül, de nem utolsósorban a bukósisak használatára hívta fel a figyelmet, az áll alatt szabályosan bekapcsolt bukósisak ugyanis életet menthet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.