- hirdetés -

Hamarosan itt a Halloween, az ijesztő sminkek és filmek időszaka. Ám, ha a hétköznapokon nem szeretnénk úgy kinézni, mint Wednesday Addams, nem árt tudnunk néhány praktikát.

A bőr szépítésére és díszítésére törekvés a történelem már igen korai időszakában jellemző volt az emberekre. Időszámításunk előtt Menes fáraó sírjában például, az ékszerek mellett szempillafestékeket és rúzst is találtak a régészek. A smink a mai napig az önkifejezés egyik eszköze. Azonban fontos tudni, mi kell egy jó sminkhez. Cseh-Német Ágnes kozmetikus segít eligazodni a sminkelés buktatókkal teli világában.

– A szép sminkek alapja a hidratált bőr, így az egyik legfontosabb a smink elkészítése előtt a bőrünk ápolása. Nem elég ha az alapozó alá feltesszük a Primert ( feltölti a szabad szemmel nem látható pórusokat, kisimítja a bőrt, így készíti elő az alapozáshoz) mert az egy aknés, illetve száraz, hámló bőrön nem segít – kezdi az ismertetőt a kozmetikus. Kiemelte, fontos, hogy legalább hetente egyszer legyen radírozva bőrünk és használjuk a bőrtípusunknak megfelelő hidratáló krémeket is, hozzátette, számára a természetes, natúr és biokozmetikumok váltak be.

Az alkalmi sminkek szépen mutatnak a kiegészítőkkel (Fotó: Cseh-Németh Ágnes)

– Ha a bőrünket ápoljuk smink előtt, akkor erre utána is figyeljünk oda. A sminket minden esetben távolítsuk el, akkor is ha nagyon fáradtak vagyunk, hiszen, ha nem tesszük meg, az hozzásegíthet a bőr korai öregedéséhez. A pórusok eltömődhetnek, akár aknék is kialakulhatnak, mivel nem “lélegzik” a bőr – hangsúlyozta Cseh-Németh Ágnes. Elmondta, a smink eltávolításának egyik legegyszerűbb módja az erre kifejlesztett nedves törlőkendő. Egy-két darabbal már el lehet távolítani a sminket, de arctejjel, sminklemosó folyadékkal is megtehetjük. A lényeg az, hogy mindezek után is hidratáljunk.

A mai világban egyre nagyobb hangsúlyt kap a smink, már a fiatal lányok is szinte “alkalmi” sminkben járnak. A technikákat megtanulják különböző videókból, ahol nagy divat lett az arc kontúrozása, például, hogy hogyan lehet a kerek arcot vékonyítani, a hosszúkásat kerekíteni.
– Én a kevesebb az több híve vagyok. Nekem ez sokszor maszk hatásúnak tűnik. Ami, Halloweenkor épp jókor jöhet. A legegyszerűbb Halloween-i sminkekhez elég egy fekete szemceruza és egy nagyon világos alapozó. Példának itt az Addams Family ismert karakterét Wednesday-t említeném – tért ki rá a kozmetikus.

A legegyszerűbb Halloween-i sminkekhez elég egy fekete szemceruza és egy nagyon világos alapozó. (Fotó: Pinterest)

Aki a viccesebb vagy rémisztőbb sminkeket szeretné kipróbálni, annak rengeteg könnyen beszerezhető kellék áll rendelkezésére. A lehetőségek tárháza végtelen. A hamis vér, a sebhelyek vagy a színezett alapozók, mint például a zöld, amely alap kelléke annak, ha Frankenstein szörnyére szeretnénk hajazni.

Mint mondta, sokan kérdezik, hogy lehet szép tusvonalat húzni.
– Én úgy tanultam meg, hogy előtte megrajzoltam fekete szemceruzával, – mert azzal könnyebb dolgozni – és utána már csak azt a vonalat húztam át szemhéjtussal. Egy-két alkalom után már enélkül is meg tudod csinálni. Azonban a jól megválasztott tus is fontos. Én a filceset egyáltalán nem szeretem vagy a gél fajtát vagy a sima ecseteset használom – összegzett Cseh-Németh Ágnes.

A tuti smink nyolc pontban:

  1. Arc tisztítás, hiszen a szép arc az alapja mindennek (arctejjel kezdjünk, tonik, majd pedig hidratáló krém)
  2. Primer használata, amely a smink alapját képezi
  3. Jöhet az alapozás, a kontúrozás, aztán a púder
  4. Következő lépés a szemsmink elkészítése (sminktől függően: szemhéjalap, szemceruza, szemhéjfesték, csillám, szemhéjtus, szempillaspirál )
  5. Elmaradhatatlan lépés a szemöldökformázása is (géllel, ceruzával vagy akár porral)
  6. Ezt követi az ajakfestés (formázás, kontúrozás ceruzával, rúzs vagy színezett fény, vagy folyékony rúzs)
  7. A pirosítás vagy bronzosítás, (itt is fontos, hogy bőrtónusnak megfelelőt használjunk, majd következik a Highliter)
  8. A végén pedig lényeges a sminkfixáló használata is.

Ezek mellett kiemelten fontos, hogy a higiéniára is nagy figyelmet fordítsunk, hiába csak mi használjuk az ecseteket vagy szivacsokat, akkor is tisztítsuk meg őket használat után, illetve heti egyszer nem árt fertőtleníteni is. És végül még egy tuti tipp, mindig legyen nálad egy neszesszer, ha esetleg napközben korrigálni kellene a sminket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.