- hirdetés -

Nagyszabású kiállítás megnyitónak lehetett részese, aki eljött az Árpád-kertbe Péntek délután. A „Sorsfordítás 1945-1962” című vándorkiállítás a ’45 és ’62 közötti kollektivizálásnak, a paraszti társadalom felszámolásának állít emléket.

Sok magas rangú vendég, köztük Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara(NAK) elnöke, Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, Dr. Máté Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottság alelnöke, Dr. Kulcsár László, a NAK Békés Megyei elnöke tisztelte meg jelenlétével a rendezvényt, melyen Bojtor István, Orosháza alpolgármestere köszöntötte elsőként a megjelenteket. Megnyitójában kiemelte, nem szabad a múlt bűneiről elfeledkeznünk, sőt a fiatalok figyelmét is rá kell irányítanunk az erőszak, a kirekesztés és megfélemlítés korszakára.

A kiállítás hiteles fotók és dokumentumok segítségével mutatja be a korszakot (Fotó: Rosta Tibor)

Ezt követően Győrffy Balázs, a NAK elnöke osztotta meg gondolatait a jelenlevőkkel. Beszédében egyebek mellett emlékezett a ’48 és ’62 közötti erőszakos kollektivizálás áldozataira, amelyek a lakosság több mint felét tették ki.
– Nagyon sok ember szenvedett közvetlen veszteségeket, de az okozott kár ennél sokkal nagyobb, hisz felszámolta a közösségeket, feldúlta a kultúrát, a hagyományokat és azt az életmódot, melyre az akkori emberek építették a mindennapjaikat, jövőjüket. Ezzel jóvátehetetlen károkat szenvedett az ország, a haza.

Jakab István MAGOSZ elnök nyitotta meg a kiállítást (Fotó: Rosta Tibor)

A kiállítást ketten – Jakab István MAGOSZ elnök és Máté Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottság alelnöke – nyitották meg, majd a jelenlevők megtekintették a témát bemutató dokumentumfilmet, végül könyvbemutató következett.

Az Orosháza és Térsége Gazdakör által kiadott Vihar előtt – vihar után című dokumentum kötet egyik létrehozója, Horváth József gazdaköri elnök mondta a műről:
– A könyvet egy emlékirat feldolgozásával készítettük. A megyei és az Országos Történeti Levéltár orosházi vonatkozású dokumentumait szedtük össze. Felvillant a könyv kérdéseket, melyre a kutatók csak további munkával adhatnak választ. Belevettünk minden fontosabb eseményt, a föld felajánlástól kezdve a kuláklistán, a meghurcoláson, az internálásokon át az ingatlanok államosításáig. Természetesen nem feledkeztünk meg a Fehér Gárda mozgalomról sem, melynek központja Orosháza volt.

A Sorsfordítás 1945-1962 kiállítás az Árpád-kertben, a művelődési központ északi bejárata előtt tekinthető meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.