- hirdetés -

Javában zajlanak az őszi munkák a mezőgazdaságban, ezért traktorok, lassú munkagépek akadályozhatják a forgalmat a közutakon. A negyven, ötven kilométer per órával haladó járművek mögött gyakran kisebb, nagyobb kocsisorok alakulnak ki. 

Persze pont most, mikor sietnék – hangzik el sűrűn az autókban, mikor a szembejövő forgalom miatt nem lehet előzni, az előttünk cammogó traktor miatt pedig haladni. A lassabban mozgó járművek fontos munkát végeznek és a rendőrség állásfoglalása szerint, néhány speciális szabály betartása mellett, pont annyi joguk van az úton közlekedni, mint az autóknak.

Ha befejezte a munkát, hazamegy. Vigyázzunk egymásra az úton. (Fotó: Rosta Tibor)

A mezőgazdasági járművek közúti közlekedését a KRESZ és egy rendelet együtt szabályozza. Azon a közúton, ahol közúti jelzőtábla vagy a jogszabályok nem tiltják, ott közlekedhetnek ilyen járművek – tudtuk meg a rendőrségtől.

Arra, hogy a lassan haladó járműnek le kell e húzódnia az útról, ha mögötte sor alakul ki, nincs jogszabály. A traktor vagy a munkagép sofőrjének a belátásán múlik, hogy félrehúzódik-e vagy sem.

Az esetek nagy többségében ez így is történik. Ha mégsem, akkor mindannyiunk érdekében: türelem.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.