- hirdetés -

Csak néhányan voltak kíváncsiak az életmentés alapjaira az Orosházi Mentőállomáson, október 16-án az újraélesztés világnapján. Magyarországon naponta közel hetvenen halnak meg hirtelen szívmegállás miatt, kétharmaduk megmenthető lenne.

– A ”Legyél Te is Hős” programban minden hónap utolsó szerdáján a megyei mentőállomásokon gyakorolhatják, megtanulhatják az érdeklődők az újraélesztés alapjait. Az újraélesztés világnapján azonban több mentőállomáson biztosítjuk ezt a lehetőséget. Itt Orosházán is több gyakorló babával és bajtárssal vártuk az érdeklődőket, de sajnos kevesen látogattak el hozzánk – nyilatkozta Kovács Tibor.

Az orosházi mentőállomás vezetője szerint az emberek többsége még mindig nincs tisztában ezekkel az ismeretekkel. Az újraélesztés folyamata egyszerű, könnyen elsajátítható és néhány lépés megtanulásával bárki életet menthet. Ennek ellenére csak egy ötfős diákcsoport kopogtatott be az állomás ajtaján.

Babákon gyakorolhatták az újraélesztést az érdeklődők (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Évente húsz-, harmincezer ember hal meg hirtelen szívmegállásban. Ezek legtöbb esetben nem egy kórházi intézményben történnek. Ezért fontos, hogy minél több ember tisztában legyen az újraélesztés legalapvetőbb szabályaival, hiszen már néhány perc is sokat számít.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.