- hirdetés -

Egy tartalmas és szakmai kihívásokban bővelkedő életpályát tudhat magáénak Gáborné Sárkány Erzsébet. A Platán Idősek Otthonának egykori vezető ápolója hivatására szeretetteljesen gondol és elmondása szerint annak minden szépségével és nehézségével együtt örömmel vállalt benne részt. A magyar ápolók napja alkalmából kérdeztük a nyugdíjas éveiben is aktív szakembert.

– A kapcsolatteremtő és problémamegoldó képesség váljon egy ápoló erényévé, és ha módunkban áll segíteni, akkor tegyük meg – Gáborné Sárkány Erzsébet emellett kedélyesen megjegyezte, undoknak lenni sokkal több energiát igényel, mint kedvesnek maradni. A Nagyszénáson élő diplomás ápoló mintegy ötven év szakmai tapasztalatával emlékezett vissza pályájára. Mint elmondta, az ápolói hivatás minden fizikai és lelki magasságával és mélységével együtt az egyik legszebb dolog a világon. Egyetlen percét sem bánta meg, mióta erre a pályára lépett. Legyen szó kisgyermekekről vagy idősekről, úgy véli, az áldozatkész hozzáállás és empátia minden ápoltat megillet. Kötelességük legjobb tudásuk szerint segíteni, még ha ez érzelmileg sem mindig egyszerű. Ápolói pályafutása során az elengedés és elmúlás fájdalmát is megtapasztalta.

Az ápolói hivatás egy életen át elkíséri (fotó: Nagy Kristóf)

Nyolcadik osztályos volt, mikor is 1975-ben a rádiót hallgatva, még éppen a pályaválasztás előtt lett figyelmes egy ápolóképzésről szóló felhívásra. Családjában nem volt előtte más egészségügyi dolgozó. Szülei mindvégig kitartásra nevelték és támogatták döntésében. Budapesten, a Vámos Ilona Egészségügyi Szakiskolában végzett ápolóként, a fővárosi gyakorlatot követően a szeretetteljes családi kötelék hazaszólította Nagyszénásra. A helyi idősek otthonában rövid időt töltött el, de az akkori főnővértől kapott szakmai útravalóra mindmáig jó szívvel gondol. Hivatását a nagyszénási bölcsődében folytatta, de volt helyettes körzeti nővér és fogászati asszisztens is. Folyamatosan tanult és képezte magát. Elmondta, az egészségügy valamennyi területén meglelte a szakma szépségét. A Platán Idősek Otthonában 1997-ben helyezkedett el, a munkakörhöz kapcsolódóan 2002-ben diplomás ápolóként végzett. Vezető ápolóként dolgozott 2018-as nyugdíjba vonulásáig.

A kisgyermekekkel és az idősekkel is megtalálta a közös hangot (fotó: Nagy Kristóf)

Megtudtuk, aktív nyugdíjas éveket él és a szakmától sem szakadt el. Orosházán vérvételi asszisztensként vállalt feladatot, és emellett mindig készséggel áll rendelkezésre, amennyiben valamelyik szakterületét érintő kérdéssel fordulnak hozzá. „Erzsi, nem tudsz mindenkin segíteni!” – tolmácsolta férje megjegyzését, de egyből hozzá is tette, hogy törekedni azért lehet rá.

A Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére az országgyűlés 2014-ben február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóját a magyar ápolók napjává nyilvánította. Kossuth Zsuzsanna (1817-1854) az ápolóképzés egyik kiemelkedő alakja volt.

fotó: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.