- hirdetés -

Kétnapos minősítő gyakorlaton vesz részt a Dél-Békés Mentőcsoport Mezőkovácsházán. A szimuláció szerint vihar söpört végig a városon, lakóházat romba döntve, közlekedési balesetet okozva.

A mentőcsoport a hivatásos katasztrófavédelmi szervekkel és a tűzoltósággal együttműködve gyakorolja a sérültek ellátását, hogyan hozzák ki az embereket egy összedőlt épületből, átveszik mi a teendő egy közlekedés balesetnél. Emellett a minősítésen vizsgálják a mentőcsoport vezetési, logisztikai, szervezési képességeit is.

Legutóbb öt évvel ezelőtt adtak számot tudásukról a csoport tagjai (klikk a képre)

A minősítést öt évente kell teljesítenie a csoportnak, enélkül nem láthatnak el kárelhárítási feladatokat. Legutóbb 2013-ban vettek részt hasonló célból gyakorlaton, erről mi is beszámoltunk. A Dél-Békés Mentőcsoport tagjai bíznak benne, hogy ezúttal is sikerül megszerezni a minősítést.

Simonka György országgyűlési képviselő, a Dél-Békés Mentőcsoport alapító tagja elmondta, nagyon fontosnak tartja, hogy legyen a térségben egy olyan mentőcsoport, amely szükség esetén akár önállóan, akár a katasztrófavédelmi szervekkel közösen részt tud venni katasztrófahelyzetekben, kárelhárításban, illetve a helyreállításban. Kiemelte a megelőzésben is egyre nagyobb szerepet kívánnak vállalni, ezért szeretnék továbbadni, hogy a civilek mit tehetnek ilyen helyzetekben.

A hivatalos minősítést követően az országban bárhol bevethető a mentőcsoport (klikk a képre)

A mentőcsoport már élesben is megmutatta szakmai tudását, felkészültségét a tavaly június végi vihar utáni károk felszámolásában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.