- hirdetés -

A bajai Zenevilág Művészeti Alapítvány 2021 januárjában hirdette meg első alkalommal online formában a Nemzetközi „Zongoramesék” Zongoraversenyt, melyre akkor közel 200 videó érkezett. Az egykörös verseny ismertségét és magas színvonalát jelzi, hogy az idei, azaz már a negyedik versenyen a négytagú nemzetközi zsűri 380 videót pontozott.

A 6-18 év közötti alapfokú tanulmányokat folytató fiatalokat 6 korcsoportban értékelték arany-, ezüst- és bronzminősítés mellett dicsérettel, illetve különdíjakkal. A kiemelt arany minősítések és a különdíjak átadását március 1-én, egy ünnepélyes gálahangversenyen rendezték meg. A több évtizedes zongoratanári tapasztalattal rendelkező Ari-Bencses Anikó, a Bajai Liszt Ferenc AMI tanára, a „Zongoramesék” gyűjtemények szerzője vallja, hogy mesével ötvözve a klasszikus zene és zongoramuzsika vonzóbbá tehető a gyermekek számára.

Ennek jegyében született – saját növendékei által ihletve – a rendkívül változatos karakterdarabokból álló sorozat első kötete, a Muzsikus királyfi, melyet további öt követett, az utolsó 2023 decemberében jelent meg, Pompazsúr cirkusz címmel. A verseny anyagában egy szabadon választott – lehetett saját szerzemény is – mellett kötelező elemként egy tetszőlegesen kiválasztott darabot kellett bemutatni bármelyik kötetből.

Az orosházi zongoristákkal Lászlai Krisztina tanárnő ismertette meg a mesezenéket. Lelkesedésének és a sok szép, izgalmas darabnak köszönhetően ebben a tanévben már harmadik alkalommal neveztek be a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola diákjai az online versenyre. Mind a kilenc zongorista növendék a legjobb tudása szerint, szívvel-lélekkel készült a bemutatkozásra, nagyon szép eredményekkel öregbítve a művészeti iskola hírnevét.

A zsűri az alábbi minősítésekkel értékelte a produkciókat:
II. korcsoport:
Kishonti Dávid – bronz
Csehi Abigél – ezüst
Felkészítő tanár: Lászlai Krisztina

Pintér Bálint Vilmos – kiemelt arany és különdíj
Felkészítő tanára: Tóth Judit – felkészítő tanári különdíj

III. korcsoport:
Zsóri Tamás – bronz
Felkészítő tanár: Lászlai Krisztina

Poór Boglárka – ezüst
Oroszi Anna – arany
Felkészítő tanár: Szénási Anikó

IV. korcsoport:
Kis Dorottya – dicséret
Kiss Milán – bronz
Felkészítő tanár: Tulkánné Fintor Dóra

Kovács Hanna Milla – ezüst
Felkészítő tanár: Szénási Anikó

Pintér Bálint Vilmos és tanára, Tóth Judit meghívást kaptak a március elsejei gálahangversenyre és ünnepélyes díjátadóra a bajai Bácskai Kultúrpalotába. Mivel aznap a tanárnő másik versenyen szerepelt, így március 2-án „A kisegér karácsonya” zongoramese bemutató hangverseny alkalmával vették át díjaikat a Danubia Házban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.