- hirdetés -

Az orosházi Kodály Zoltán Gyermekkórus „Arany diplomával” minősítést szerzett és az „Év kórusa” címet is elnyerte az Éneklő Ifjúság Hangversenyen.

A kórus vezetője, Pörneki Attila elmondta, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta most először rendezték meg a megyei Éneklő Ifjúság Versenyt, utoljára 2019-ben vettek részt a programon. A rendezvény során a kórusok A és B kategóriában kérhettek minősítést, az orosházi csapat az előbbi lehetőséget választotta.

Ebben a kategóriában az arany-, ezüst- és bronzminősítéssel díjazhatja a kórusokat a zsűri, valamint az aranyminősítésen felül van az „Arany diplomával” minősítés, az „Arany diplomával” országos dicsérő oklevél és a lehető legmagasabb minősítés, azaz az „Arany diplomával” járó „Év kórusa” cím, ez utóbbit nyerte el az elmúlt napokban a Kodály Zoltán Gyermekkórus, immár harmadik alkalommal.

– Ez a program most nem igényelt olyan szigorú műsorrendet, mint a legutóbbi nemzetközi verseny, de olyan szinten kapcsolódott hozzá, hogy az ott előadott műveket vittük ezúttal is a színpadra. A zsűri (2016 óta állandó zsűritagokkal) úgy nyilatkozott, hogy nagy élmény volt látni nekik a kórus fejlődését, a 2017-es debütálás óta. Hozzátették, ott vagyunk az ország legjobbjai között és nagy szeretettel várnak minket az Éneklő Ifjúság hangversenyekre, ugyanakkor a kórusnak az országos és nemzetközi megmérettetéseken van a helye a gyermekkarok kategóriában – mesélte büszkén Pörneki Attila.

Műsoruk a romantikus kortól egészen a 21. századig vezette a hallgatóságot: Mendelssohntól Kodály Zoltánon át mai szerzők műveihez, köztük egy, a kórusnak és karnagyuknak címzett műig, a Mike Ádám által komponált Kesercsárdásig, melynek ősbemutatója a közelmúltban volt. A kórus felkészítésében Dávidné Bartha Szilvia, Fenyvesi-Petrec Teodóra, Tóth Margit Erika és Pörneki Anikó tanárnők segédkeztek, valamint zongorán közreműködött Szénási Anikó, a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanára.

Pörneki Attila hozzátette, egyik legfontosabb idei koncertjük még csak ezután következik, május 18-án a szülőknek, hozzátartozóknak készülnek előadni műsorukat. Nem szabad szó nélkül elmenni az utánpótlás, azaz a Kicsinyek Kórusának teljesítménye mellett sem, akik Tóth Margit Erika tanárnő vezetésével szintén aranyminősítést szereztek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.