- hirdetés -

Bár a mindennapjaink természetes része, mégsem tulajdonítunk neki nagy figyelmet. Pedig egészséges működésünkhöz elengedhetetlen a nyugodt, pihentető alvás.

– Fontos, a pihentető nyugodt, higiénikus alvás, hiszen az a meghatározója a következő nap energiáinak – állítja Dr. Fodor Zsuzsanna háziorvos, akivel az alvás és legfőképpen a nyugodt alvás fontosságáról beszélgettünk.

Fontos, hogy legyen egy megfelelő procedúrája az alvásnak (Fotó: Pixabay)

Az alvás természetes része az álom. Minden alváskor álmodunk, bár nem mindig emlékszünk rá, alvásunk ezen fázisát, REM fázisnak nevezzük.
– Az alvás első periódusa a legpihentetőbb, ezek alapján azok járnak jól, akik korán fekszenek és korábban is kelnek, mivel ők az első etapot élik meg nagyon jól, ezek a leghosszabb mély alvásos periódusok vagyis non REM szakaszok, amelyek a legpihentetőbbek. Az alvás másik fázisa már mindig egy kicsit éberebb szintű, így az már kevésbé pihentető – ismertette dr. Fodor Zsuzsanna.

Kiemelte, ahhoz hogy jó alvásunk legyen, szükséges a megfelelő alvás higiéné. Nem vezet pihentető alváshoz például, ha televízió nézés közben alszunk el.
– Fontos, hogy legyen egy megfelelő procedúrája ennek. Meg kell, hogy legyen egy napi rutinja az alvás összekészülésének. A kényelmes ágy feltétlenül fontos, de legalább ennyire lényeges a csend és a sötétség, hiszen az alváshormon, azaz a melatonin, a sötétben kezd termelődni, majd az első napfényre abba marad a termelése – emelte ki a háziorvos.

Nagyon fontos, hogy ha pihentetően szeretnénk aludni, inkább egy kényelmes ágyat válasszunk fekhelyül (Fotó: Pixabay)

Kitért arra is, hogy ne alvás előtt kezdjünk el rágódni a napi eseményeken vagy azon, hogy vajon megcsináltunk-e mindent aznap. Ha ezeken görcsölünk nem fogunk ellazulni, így nem fogjuk kipihenni magunkat.
– Akkor már igyekezzünk kikapcsolni, jó dolgokra összpontosítani, pozitív gondolatokkal ellazulni. Ezek hozzájárulnak a nyugodt, pihentető alváshoz – sorolta dr. Fodor Zsuzsanna.

Mennyi az annyi?

A vélemények megoszlanak, abban a tekintetben kinek mennyi alvásra van szüksége. De mennyi az annyi valójában?
– Alvás alatt az immunrendszerünk dolgozik, testhőmérsékletünk csökken, sejtszaporulat lép fel és bizonyos hormonok termelődni kezdenek, mint a növekedési hormon és a leptin, az az a jóllakottság hormon. Így aki többet alszik kevesebb eséllyel hízik el. Aki keveset alszik és rosszul az elhízásra hajlamosabb lehet. A hét óra alvás a tökéletes alvás – hangsúlyozta dr. Fodor Zsuzsanna.

Megfigyelések igazolják, hogy azok, akik kialusszák a hét órájukat békességben, azoknál a tumormarkerek (fehérjék, antigének vagy hormonok, amelyek az egészséges szervezetben nem vagy alig fordulnak elő, megjelenésük daganatos betegséget jelezhet) száma kevesebb, mint azoknál, akik rosszul alszanak.

– Ez is arra utal, hogy az egészségünk megőrzésének mennyire fontos pillére az alvás, hiszen a sporttal sem tudunk annyi tumormarker csökkenést elérni a szervezetnél, mint amennyit egy pihentető alvással – hívta fel a figyelmet a háziorvos.

Zárásként ismertette, az, hogy az idősek kevesebbet alszanak általában, az az oka, hogy 40-50 éves kor után, a melatonin vagyis az alváshormon termelés meredeken csökkenni kezd.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.