- hirdetés -

Betakarították a kukoricát. Gőzerővel zajlanak a határban az őszi munkák. A napraforgó és a kukorica betakarítása a vége felé közeledik. Folyik a talaj előkészítése az őszi vetésű növények számára.

Az aktuális munkákról és a gazdákat érintő aktuális kérdésekről Horváth Józseffel, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnökével beszélgettünk.Napraforgóból már csak itt-ott, néhány későbbi vetésű parcellát láthatunk még lábon a határban. A betakarítás szinte befejezettnek tekinthető. Megállapítható, hogy egészen jónak mondható termést takaríthattak be a gazdák.

Az augusztusi nagy és száraz meleg ellenére környékünkön a napraforgó viszonylag jó átlagokat produkált, köszönhetően a május, júniusban hullott megfelelő mennyiségű csapadéknak. Orosháza és környéke magasabb hozamokat regisztrált, mint az országos átlag, mely ebben az évben közel három tonnát jelent hektáronként. Nálunk ez eléri a három és fél tonnát. A felvásárlási ár viszont a megszokott, tonnánkénti százezerről leesett 80-85 ezer forint környékére, amely a gazdáknak komoly árbevétel-kiesést eredményez kezdi az összefoglalást Horváth József.
Két héttel hamarabb aratnak idén a gazdák (Fotó: Vági Kata)

Kukoricahelyzet

A kukorica a májusi, júniusi, sőt július eleji jó idő után a forró, légköri aszályos augusztust úgy tűnik, átvészelte. Mire a száraz idő beköszöntött, már a csövek kifejlődtek, a szemek kialakultak. A melegben az érés is hamar bekövetkezett, a nedvességtartalmát a növény jórészt leadta. A későbbi vetésű, hosszabb tenyészidejű fajták ebben az időben már nehezebben adják le a nedvességet, ezeket, a 16-18%-os nedvességtartalom miatt szárítani kell.

A kukorica termésátlaga, Orosháza környékén a hét és a tizenegy tonna között mozog. Átlagban megközelítheti a nyolc tonnát, ami viszonylag jó termésnek mondható. A felvásárlási árak – mióta a terméseredmények megjósolhatók – a napraforgóéhoz hasonlóan visszaestek. Azok a termelők jártak jobban, akik a betakarítás kezdetén, a mostani negyvenkétezres árnál jobb áron tudták értékesíteni a terményüket, vagy tavasszal szerződtek ennél magasabb összegremondja a szakember.

Bár a tőzsdei árak előre nem jósolhatók meg, lehetséges, hogy aki le tudja tárolni a kukoricáját, egy későbbi eladással szintén jobban járhat. A rendkívül fontos élelmiszeripari alapanyag, az izocukor gyártásával foglalkozó üzemek sokat felvásárolnak. Európa egy részét – Németország északi részét, Lengyelországot és a skandináv államokat – a nyáron hosszan tartó légköri aszály sújtotta. Itt a növénytermesztés viszonylag gyenge évet zárt, így elképzelhető, hogy a magyar kukoricának tavasszal lesz jó piaca, és persze ára.

Talaj-előkészítés, vetés

Szeptember hónapban a csapadékhiány ellenére a talaj-előkészítő munkák haladtak, és a gazdák jelentős része a repce elvetésével is végzett. Erre a vetésre jó lenne az egyenletes kelést segítő további csapadék.

(Fotó: Rosta Tibor)

Legfontosabb őszi vetésű növényünk, a jövő évi kenyérnek való, az őszi búza. Ezt a vetésforgók előirányzata szerint a nyáron betakarított repce, kukorica után vetik. Javában zajlik a talajelőkészítő munka.

A szármaradványok zúzása és betárcsázása után hamarosan elindulhatnak a kenyérgabonát vető gépek is. Októberben, amennyiben engedi az idő, az előkészített magágyba kerülhet a búza is.

Amint a kapacitás engedi, szintén mostanában következik az őszi mélyszántás. Ahová nem vetettek búzát, illetve a betakarított búza helyét a következő hetekben szántják fel a gazdák.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.