- hirdetés -

Könnyen meglepetés érheti azokat a tankolókat, akik reflexből nyúlnak töltőpisztolyaikért a benzinkutakon, ugyanis október 12-étől megváltoznak az üzemanyagok eddigi jelölései.

A tervek szerint az Európai Unió összes országában megváltozik az üzemanyagok címkézési rendszere. Elbúcsúzhatunk a jól ismert oktánszámon alapuló jelöléstől, ugyanis október
12-től a benzint egy körben elhelyezett E-betű és egy szám jelöli majd, a gázolajat pedig egy négyzetben elhelyezett B-betű. Az alternatív üzemanyagoknak innentől egy rombusz lesz a szimbóluma.

A benzinhez használt címkék a következők lesznek: E5 (95-ös vagy 98-as oktánszám és legtöbb 5% etanol), E10 (95-ös vagy 98-as oktánszám és 10% etanol) és E85 (85 százalék etanol az ilyen típusú üzemanyaggal működő járműveknek).

Megváltoznak az üzemanyagok eddigi jelölései (Fotó: Rosta Tibor)

Az eddig használt színkódok helyett uniformizált fekete-fehér címkéket helyeznek el. Az Európai Unió illetékesei szerint az új rendszer jó segítség lesz a fogyasztóknak, hogy ki tudják választani az autójuknak megfelelő üzemanyagot.

Az intézkedést Magyarországgal együtt az Európai Unió 28 tagállamában, valamint Izlandon, Norvégiában, Lichtensteinben, Macedóniában, Svájcban, Szerbiában és Törökországban is bevezetik.

Az új címkék a benzinkutak mellett az újonnan gyártott autók üzemanyagtartályának közelében, az autó kézikönyvében és az autószalonokban is megtalálhatók lesznek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.