- hirdetés -

Porzik a föld a szárazságtól Orosháza határában. Az élet azonban nem állhat meg, vetik a jövő évi kenyérnek valót, egyelőre a porba.

A forró késő nyár, és az utóbbi hetek csapadékmentes időjárása miatt rendkívül szárazak a földek városunk határában. A munka azonban, aszály ide, aszály oda, nem várhat. A búzát el kell vetni, azután marad a reménykedés, hogy hamarosan megérkezik a várva várt eső.

Határjárásunk során elsőként Csizmadia Ferenc földje mellett álltunk meg. A gazda épp a búza vetette, és mint mondta, bízik a jövőben.

Csizmadia Ferenc bízik a jövőben és egy nagy esőben reménykedik (Fotó:Rosta Tibor)

– Azért vetek, mert bízom a jövőben. A jelenlegi helyzetben annak, hogy ezek a magok kikeljenek – esélye sincs. Nagyon száraz a talaj és mélyen a vetési mélység alatt is az. Komoly eső kell, méghozzá mihamarabb, hogy ebből jövőre gabona, kenyér legyen –  mondja.

Mintegy százhúsz milliméter hiányzik

Megkérdeztük Horváth Józsefet, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnökét, aki szintén elég komor képet festett a helyzetről.

– Az elmúlt két hónapban körülbelül 30-35 milliméternyi eső esett Orosháza térségében. Ez azt jelenti, hogy mintegy 120 milliméter hiányzik az ideálishoz viszonyítva. Ez az oka, hogy a gazdák egyelőre a porba vetik a magot. A vetés után a gazdák igyekeznek a talajt tömöríteni, ezért hengereznek is, ami egy plusz munkafolyamatot jelent. A tömörítéssel elérik, hogy egy esetleges nagyobb szél ne tudja az elvetett magot kifújni, illetve segítik a  nedvességtartalom felfelé, a mag felé áramlását. Mindenképp lassú, áztató eső kellene ahhoz, hogy a búza kikelhessen – teszi hozzá a gazdaköri elnök.

Horváth József, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke

Döntés előtt a gazdák

A száraz időjárást nem csak a búza, de a környékünkön nagy területen termesztett, és már korábban elvetett repce is megsínylette. Mint a vetés utáni vizsgálat megállapította, magok egy része csírázásnak indult, de el is száradt. Ezekből már nem lesz növény. A másik része nem indult meg, várja az esőt. Ezek viszont a késői kikelés miatt nem tudnak eléggé megerősödni a hideg idő beköszönte előtt. A későn kikelt, gyenge növényke nem tud megbirkózni a faggyal és elpusztul.

Az előrejelzés szerint marad a csapadékmentes idő a jövő hétre is (Fotó: Rosta Tibor)

– A gazdáknak néhány héten belül döntést kell hozniuk, megkockáztatják-e, hogy a későn kelt repce esetleg kifagy, vagy pedig ezeket a táblákat újra vetik őszi búzával. Amennyiben a felül vetés mellett döntenek, akkor viszont nincs sok idejük – magyarázta el a helyzetet Horváth József.

Az időjárás jelentés egyenlőre nem okoz örömet az esőre váróknak. Az előrejelzés szerint csak a jövő hét végén várható csapadék. Addig is végzik a munkát a földeken a gazdák és reménykednek, hátha tévedett a meteorológus.

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.