- hirdetés -

Így nyár közepén az aratásról szól szinte minden mezőgazdaságot érintő híradás, de nem feledkezhetünk meg a tavaszi vetésű kapásnövényeinkről sem, amelyeket fenyeget a csapadék hiánya és a hőség. Lesz-e ősszel kukorica, lesz-e napraforgó?

A pillanatnyi helyzetet Herczeg Tibor egyéni gazdálkodóval, állandó szakértőnkkel értékeltük.

-Tavasszal a hiányzó csapadék és a hideg nappalok, hideg éjszakák gyötörték a kikelő növényeket. Május második fele hozta meg a változást, amikor melegebbre fordult az idő és az esők is megérkeztek. Akkor kaptak igazi lendületet, az addigi visszamaradott állapot után. A június ismét elkezdte sanyargatni őket a nagy meleggel – kezdi az összefoglalást Herczeg Tibor.

Még kicsinek tűnnek a tányérok, de ez még változhat (Fotó: Horváth Bence)

A kukorica most kezd csövet hozni, virágozni, a napraforgó is mutatja a tányérját. Ez utóbbiak még most kicsiknek tűnhetnek, de a napraforgók is próbálják behozni a lemaradást. Mindkét növény nehezen viseli a hőség okozta streszt. A csapadék hiánya mellett ez a másik, a jó termést veszélyeztető tényező.

A nagy hőségben „furulyázik” a kukorica levele (Fotó: Horváth Bence)

-Csapadék kellene, mégpedig sok, hogy végig bírják ezt az extrém meleget. A napraforgó még könnyebben van, hisz agresszív karógyökerével akár 50 centi mélyre is „lenyúl” a vízért, de a kukorica – ha nem kap rövidesen egy jelentősebb mennyiségű csapadékot – bajban lesz. A két elmúlt hőhullámot lezáró zivataros időszakkal az a gond, hogy lokálisan hoztak csak elég esőt. Voltak olyan táblák, ahol 50 mm is volt, tőle néhány kilométerre pedig szinte porzott a föld. Jelenleg a talaj felső tíz centimétere van teljesen kiszáradva – teszi hozzá a gazda.

Bízunk benne, hogy a mostani hőhullám is hamar véget ér és jelentősebb mennyiségű eső érkezik. A következő egy hónap meghatározó lesz az őszi termést illetőleg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.