- hirdetés -

Az előző évekhez képest gyengébb az idei zöldség és gyümölcstermés, ezért is emelkednek az árak, tudtuk meg Bakos Csabától. A probléma nemcsak Magyarországot, hanem egész Európát érinti mondta az orosházi zöldségbolt vezetője.

Tíz éve töretlen minőségben és jó áron kínálja zöldségeit, gyümölcseit és egyéb portékáit Orosházán az Új Zöldség, Gyümölcsbolt, ahol háromezer forint felett házhoz is szállítják a megvásárolt árucikkeket. Bakos Csaba az üzlet vezetője szerint, náluk is érezhető a probléma.

– Sajnos elég rossz az idei termés, kevés a termelőknél az áru, emiatt drágábbak lesznek a zöldségek, gyümölcsök. A probléma nemcsak Magyarországot, hanem egész Európát érinti – tudtuk meg Bakos Csabától.

Az árak tovább emelkedhetnek (Fotó: Rosta Tibor)

Ebben az évben zöldségből és gyümölcsből is nagyon kevés termett.
– A répa és gyökértermés fele a megszokottnak, de a krumplinál is hasonló a helyzet, hiszen az időjárás nem kedvezett a növénynek. A gyér esőzés miatt, a tövek alatt nagyon kevés krumpli van, minősége gyengébb, külseje több esetben rücskös, illetve meg van szakadva a belseje – sorolta.

Bakos Csaba hozzátette, a Szeged környéki területeken leginkább a gyümölcstermés volt gyenge.
– Kimondottan rossz volt a sárgabarack, de őszibarackból sem termett sok – összegzett.
Zöldségek közül a karfiolt említette, amely elmondása szerint lassan hiánycikknek minősül, pedig évekig ebben az időszakban lehetett olcsóbban kapni.

Az előző évekhez képest kevés krumpli van, minősége gyengébb, külseje rücskös (Fotó: rosta Tibor)

Kiemelte, véleménye szerint további áremelkedés várható, hiszen az országban és Európában is nagyon gyenge a termés, az importárak magasabbak, ez pedig magával húzza az itthoni árakat is.
– Nagy problémát jelent, a munkaerőhiány is a mezőgazdaságban. Nincs, ki leszedje a megtermelt árut, így ez is hatással van az árakra – tájékoztatott az üzletvezető.

Szabó Gyuláné vásárló elmondta, a zöldbabon és a citromon vett észre jelentősebb drágulást, de a termékek minőségével meg van elégedve.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.