- hirdetés -

A munkaadók és munkavállalók megegyezésének köszönhetően hétfőn hivatalosan is aláírták a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről szóló megállapodást, mely december elsejével lép életbe.

A most aláírt megállapodás értelmében a minimálbér havi bruttó összege 266 800 forintra, a garantált bérminimum havi bruttó összege 326 000 forintra emelkedik. Ezzel 2010-hez képest a legkisebb kötelező keresetek már több mint 3,5-szeresére nőnek, hiszen 2010-ben a minimálbér 73 500 forint, a garantált bérminimum 89 500 forint volt.

A minimálbér és a garantált bérminimum két számjegyű emelése szociális indíttatású, célja, hogy folytatódjon a legalacsonyabb keresetűek bérének felzárkózása. A megállapodás azt is rögzíti, hogy a felek tárgyalást kezdenek a minimális bérek rendszer megújításának olyan irányú koncepciójáról, amellyel a kötelező legkisebb bérek hosszú távon megőrizhetik vásárlóerejüket, valamint azt, hogy a felek elkötelezettek a kollektív szerződéskötés ösztönzésében.

A minimálbér 15, a garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedik decembertől (Fotó: pixabay.com)

A minimálbér és a garantált bérminimum emelése nem csak arról a 250 ezer, illetve 750 ezer munkavállalóról szól, akiket közvetlenül érint az intézkedés, hanem egyéb komoly gazdasági és bérezéssel kapcsolatos hatása is van – mondta a Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

– A munkaadói és a munkavállalói oldalnak is komoly engedményeket kellett tenni annak érdekében, hogy a megállapodás megszülethessen – mutatott rá a megállapodás aláírása után az államtitkár.

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) és a legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére alapbérként megállapított garantált bérminimum emelkedése már december elsejétől életbe lép, tehát a decemberi (január elején megérkező) fizetések már emelt összegűek lesznek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.