- hirdetés -

Ismét falunappal emlékezett Gádoros lakossága a község újratelepítésének évfordulójára. A szeptember 28-29-ei rendezvénysorozat keresztavatóval indult, és bállal ért véget, közben pedig számos komoly és szórakoztató programot kínált a helyieknek és a környékbeli érdeklődőknek.

Szeptember utolsó hétvégéje 2001 óta minden évben a falu „második születésnapjáról” szól. A krónikák szerint idén 192 éve annak, hogy az Árpád-kori, majd a tatárjárás idején elpusztult település helyére új lakók érkeztek.

Pénteken a község – a falunapi programok nyitányaként – út menti feszülettel gazdagodott. Az avatón Maronka Lajos polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik kivették részüket a kereszt állításából.
– Sok gádorosi ember álma vált ezzel valóra. Mostantól nálunk is van feszület, melyre felnézhetünk, melyből erőt meríthetünk. Ahová eljöhetünk akár panaszainkkal, bánatunkkal, akár örömünkkel, eljöhetünk felajánlani életünket, gyerekeink életét, és azoknak a sorsát, akiket a gádorosi föld takar – fogalmazott.

A feszülethez bánatunkkal, örömünkkel is eljöhetünk – mondta Maronka Lajos polgármester (Fotó: Rosta Tibor)

Kiemelte, magyarságunk záloga és jele a kereszt, rajta függ az az Isten, ki elétét adta értünk, aki meghalt a mi üdvösségünkért.
– Tekintsünk rá bátran és bizalommal, forduljunk hozzá olyan szeretettel, mint amilyen szeretettel ő nyújtja a kezét minden nap azoknak is, akik nem hisznek benne, akik nem ismerik őt – mondta.

Perlaki György plébános, miután üdvözölte az avatón résztvevő délvidéki és németországi küldöttségeket, szintén hangsúlyozta, hogy a kereszt felemel bennünket, és a reménység jeleként erőt ad a hétköznapokban.
– Amikor itt megyünk el, mondjunk egy fohászt. Emlékezzünk Jézus Krisztusra, akinek szenvedése az a só, amely az igazi öröm ízét megadja. A kereszt reményt nyújt arra, hogy a mi életünk is a dicsőséges feltámadás felé mutat.

Ünnepség elismerésekkel

A keresztavatót szentmise, majd a hagyományos falunapi megnyitó ünnepség követte. Ezen elsőként Maronka Lajos köszöntötte a megjelenteket, így a testvértelepülésekről, Torjáról és Kishegyesről érkezetteket, az önkormányzat és intézményeinek dolgozóit, az itthon és idegenben élő gádorosi polgárokat, közigazgatási és politikai vezetőket.

Ugyancsak a hagyományt követve emléklappal és apró ajándékkal lepték meg a település 2017 szeptember 1-je és 2018 augusztus 31-e között világra jött 34 újszülöttjét, majd elismeréseket adtak át.

A „Gádorosért” Kitüntető Cím birtokosa, dr. Nagy Irén Maronka Lajos polgármesterrel (Fotó: Rosta Tibor)

„Gádorosért” Kitüntető Címet vehetett át dr. Nagy Irén házi gyermekorvos, aki évtizedek óta látja el lelkiismeretesen a községben élőket, vigyázza egészségüket. A romániai születésű doktornő Marosvásárhelyen szerezte orvosi, és általános gyermekorvosi diplomáját is, amelyeket 1992-ben honosítottak Magyarországon. Azóta dolgozik Gádoroson.
– Az eltelt mintegy 26 évben házi gyermekorvosként több generáció testi, lelki egészségének megőrzéséről gondoskodik. Türelemmel, fáradtságot nem ismerve végzi munkáját. Szakmai tudásának növelése érdekében folyamatosan továbbképzéséken, konferenciákon vesz részt, a hallottakat, tanultakat a mindennapokban is felhasználja. Nagy hangsúlyt helyez a megelőzésre, ismeri a családokat, folyamatos felvilágosító munkát végez, segíti a hozzá fordulókat a családtervezésben is. Orvosi pályáját hivatásának tekinti, példamutató emberi magatartását a falu lakosságai is elismeri – méltatta a díjazottat Maronka Lajos.

Az ünnepségen köszöntötték a legidősebb gádorosi polgárt, a 99 esztendős Vincze Istvánnét, valamint a legidősebb házaspárt, Herbszt Ferencet és feleségét Herbszt Ferencné Molnár Rozáliát, akik csaknem 65 éve fogadtak hűséget egymásnak.

Virágos, rendezett porták

Kiosztották a Virágos, rendezett porta díjakat is, idén Ruzsinszki István, Bokor János, Barna Istvánné, Rajki Róbert és Lőrincsik István kapták az elismerést, és a vele járó, házfalra helyezhető táblát.

A „Gádoros kultúrájáért” kitüntetésben Szilágyi Bálintné hímző részesült több évtizedes hagyományőrző munkásságáért, és a Tájház berendezése érdekében kifejtett tevékenységéért. Hímzései állandó kiállítás formájában helyet is kaptak az épületben.

A pénteki napot a Burning Hate Heroes fellépése és utcabál zárta megalapozva a másnapi, bográcsos főzőversennyel, sportbemutatókkal és meccsekkel, illetve színpadi fellépők sokaságával tarkított rendezvényt. A két napos programsorozat jótékonysági bállal ért véget szombat este. Az önkormányzat a helyi bölcsőde létrehozására fordítja a bevételt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.