- hirdetés -

Gólvonal-technológia a jégkorongban, videóbíró alkalmazása a labdarúgó-világbajnokságon – két olyan műszaki újítás, amelyek forradalmasították a profi sportéletet. A modern „kütyük” használata a hétköznapi edzésmunkát is segítheti.

Szöllősi Ágnes Orosháza BSI Futónagykövete figyelemmel kíséri a helyi futóközösség mindennapjait. A testmozgás számára lételem, s mint azt elmondta, kedvenc időtöltését már nehezen tudja elképzelni bizonyos technikai eszközök használata nélkül.

– A különböző okostelefonos applikációk hasznos futókiegészítők, de nagyobb távokon a sportóra viselése kényelmesebbnek bizonyulhat. A legtöbb ilyen eszköz nyomon követi és rögzíti a megtett útvonalunkat, sebességünket, pulzusszámunkat. Utóbbi adat árulkodó lehet fizikai adottságunkról és terhelhetőségünkről, ennek függvényében edzésmunkánkat kontrollálni tudjuk. A közösségi oldalon keresztül egymással megosztott sikerélmények, a napi mozgás mutatói ösztönözhetik társainkat a rendszeres testmozgásra. Létezik olyan applikáció is, amely által a világ más pontjai élő sportolók aktivitását követhetjük figyelemmel – mondta el Szöllősi Ágnes, aki már hosszú évek óta a sport szerelmese, egy esztendeje pedig Orosháza BSI Futónagyköveteként a város futóközösségében is aktív szerepet vállal.

Szöllősi Ágnes szerint a futás újra aranykorát éli (Fotó: Betkó Tamás)

– Az aerobikot és az edzőtermi tréningeket követően találtam rá az igazi szenvedélyemre. A Mátrai-stadion salakos futópályáján a kezdeti néhány kört fokozatosan növelve jutottam el a hosszabb távokig, az első versenyre négy évvel ezelőtt adtam le a nevezésemet. Irodai munkát végzek, nem vagyok élsportoló, elsősorban a magammal szemben állított elvárásoknak kívánok megfelelni. Mindig van újabb cél, motivációt jelentő kihívás, de az eredménykényszer sosem nyomta rá a bélyegét az edzésre – hangsúlyozta Szöllősi Ágnes.

A nagykövet szerint a futás újra divatba jött, mondhatni aranykorát éli. Megjegyezte, hogy a közelgő hidegebb hónapokban nem árt alkalmazkodni a változó időjárási körülményekhez. A még tapasztalatlan futóknál gyakori a túlöltözés, figyelmen kívül hagyják a mozgás közbeni testhőmérséklet-emelkedést. A nyak és a száj köré tekert sál viselése szintén nem ajánlott, a ruhadarab a páralecsapódást elősegítve megfázást okozhat. A sportolónő a kezdő mozogni vágyók figyelmét a fokozatosságra hívta fel, különös tekintettel a még nem megfelelően erős immunrendszer kímélésére.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.