- hirdetés -

Mintegy ezer ember, blues, jazz és jókedv – így lehet jellemezni az Orosházi Nyár négy hónapon át tartó rendezvénysorozatának záró koncertjét. Szeptember nyolcadikán három óra hosszára zene költözött a főtérre. 

Záróeseményéhez érkezett szeptember nyolcadikán az Alföld talán legnagyobb nyári fesztiválja.

– Példátlan összefogás eredményeként valósult meg a programsorozat. Orosháza civilszervezetei, művelődési központja és a rendezvényszervezők tették össze tudásukat. Így jött létre a harminc koncertet felvonultató és közel ötven eseményt magába foglaló rendezvénysorozat, az önkormányzat jóvoltából – ismertette Kiss László rendezvényszervező. Elmondta, az idei évben volt a legsikeresebb a nyári programsorozat.

A rendezvényszervező elmondta, az Orosházi Nyár 2018 sorozat utolsó rendezvénye a Jimi Hendrix Emlékkoncert.
– Az ország egyik legjobb zenészgárdája gyűlt össze és két órás jammelés vette kezdetét. Őket megelőzően a Békés megyéből származó Borsodi László és zenekara lépett színpadra –  tájékoztatott Kiss László, hozzátéve közel ezer ülőhelyet biztosítottak a rendezvényen.

A Borsodi Blues Collective Békés megyéből indult (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Borsodi László zenész, a Borosodi Blues Collective vezetője elmondta Békéscsabáról származik a zenekar. 12 évvel ezelőtt Borsodi Blue néven kezdték pályafutásukat, majd évekkel később lett Borsodi Blues Collective. A zenét még óvodás korában szerette meg, kezdetben csak rádiót hallgatott, mint mondta a B. Tóth László Poptarisznya című műsorán szocializálódott. Később jött a zeneiskola és a gitár.

– Alapvetően mi jazz zenét kezdtünk el tanulni, felköltöztünk Pestre a társaimmal azért,  hogy jazz zenészek legyünk. Ez közvetelen azután történt hogy Orosházán leszereltünk a katonaságtól –  mesélt a kezdetekről mosolyogva László. Mondta, ott felkerestek híres jazz zenészeket, de valahogy nem ragadta magával őket az a világ, nem úgy mint a blues zenészeké.

Több mint ezren látogattak ki a koncertre (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Halper László a Halper Experiment zenekar vezetője és gitárosa elmondta, a blues szeretetet 13 három éves korára vezeti vissza, mikor 1980-ban a tévében látott egy koncert közvetítést.

– Egy fekete blues zenész egyedül énekelt és gitározott. Elkezdtem keresni, hogy mi ez a zene és nagyon hamar felfedeztem Jimi Hendrixet és a többi nagy blues énekest – emlékezett Halper László. Elmondta, mikor meghallotta először énekelni és gitározni Hendrixet teljesen elvarázsolta.

– Nemcsak a gitár tudása, hanem az egész zenei felfogás és a muzsika, amit létrehozott – mondta, hozzátéve, saját zenekarban soha nem játszott Jimi Hendrixet, de mindig izgatta a jazz és Hendrix kapcsolata.

– Ezért létrehoztam először Band of Gypsys Reincarnation nevű formációt, majd a Halper Hendrix Experimentet, ahol Jimi Hendrix számokat játszunk jazz-es formában.

Ebben a formációban a Jimi Hendrix emlékkoncert harmadjára valósul meg. A másfél órás koncert alatt sok élő legenda és vendég énekes is fellépett. A Halper Hendrix Experiment zenekar mellé Török Ádám, Szakcsi Lakatos Béla, Kőszegi Imre, Tony Lakatos, Rick Toldon és Gisele Jackson lépett színpadra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.