- hirdetés -

Ősszel ismét Budapestre, a Hősök terére figyel a magyar lovas világ. Szeptember 14-16-ig a Nemzeti Vágtán mérik össze tudásukat a lovasok határon innen és túlról. Mórocz Mercédesz révén az idei versenyen is szurkolhatunk orosházi versenyzőnek.

Ahhoz képest, hogy még csak öt évvel ezelőtt kezdett lovagolni, komoly eredménysorral rendelkezik az orosházi tini. Lovával, Morcossal többször szerepeltek a Nemzeti Vágta döntőjében. 2014-ben meg is nyerték, tavaly pedig egy rosszul sikerült rajt után a dobogó harmadik fokára állhatott fel a fiatal zsoké. Vele és édesanyjával beszélgettünk.

– Nagyon örülök, hogy végre sikerült megtalálni az ideális felvezetőt, mégpedig édesanyám személyében. A rövid táv miatt nagyon lényeges a rajt, és hogy itt szót fogadjon a ló. Eddig ez a része nem volt megoldott a versenynek. Most már Morcos is elfogadta anyut, összeszoktak, és így hárman összedolgozunk. Az idei vágtára is sikerült bejutnunk. A Velencei vágtát nyertük meg, és most nagy az izgalom – kezdi Mercédesz.

Morcos és Merci heti hat napot tréningezik. A Bogárzói lóversenypályára jár ki a fiatal lovas, kerékpárral, reggel és este. Reggel nincs edzés, csak etet, kitakarítja a bokszot, lovat ápol. Délutánonként készülnek a nagy megmérettetésre.

Idén is a döntő a cél, ott pedig már bármi megtörténhet (Fotó: Nemzeti Vágta)

– Az 1600 méteres pályán nagyon sokat – hat-nyolc kört – ügetünk, hogy növeljük a ló tüdejét, kitartását, utána pedig 800 méteres gyors vágtákat csinálunk, mindent beleadva. Ez egy kicsit hosszabb, mint a vágta 650 méteres távja, de bírni kell a végét is. A vágta teljesen más, mint az egyéb versenyek. Ott nem lehet a galopp-nyerget használni, sokkal szűkebb a pálya, és szinte végig kanyarban kell lovagolni. Szerencsére Morcossal szeretjük a kanyarokat, általában ott szoktunk előzni is. Arra kell nagyon figyelni, hogy ne zárjanak be a többiek – teszi hozzá a versenyző.

Nagyon sokba kerül

Sorra jönnek Merci számára a lovas sikerek, de mint mindennek, ennek is van árnyoldala, mégpedig a pénz. A ló tartása is sokban van, hát még az utaztatás, a versenyzés. Csak a Nemzeti Vágta hétvégéjére a szállás, utazás mintegy százötvenezer forintba kerül.

– Sajnos nincs támogatónk, és így anyáéknak kell mindenre előteremteni a pénzt, ami egyre nehezebben sikerül. Jó lenne, ha valaki(k) látna bennünk fantáziát, és kicsit be tudna segíteni. A legnagyobb álmom, hogy Morcos haza kerüljön, otthon lakhasson, de jelenleg ezt sem tudjuk megoldani. A házunknál van egy terület, ahol elférne egy 15×15 méteres karám és a ló boksza is, de azt meg kellene építeni, és hát az anyagiak… – mondja szomorúan Mercédesz.

Szeptember közepéig azonban félretesznek minden mást, és gőzerővel készülnek a nagy versenyre. Nagyon szeretnék, ha a Kishuszár Vágta győztesét idén is Mórocz Mercédesznek hívnák.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.