- hirdetés -

Svájci sikerrel indult az idei Tour de Hongrie magyar kerékpáros körverseny prológ szakasza. A versenyzőknek az eső és a szél is alaposan feladta leckét, azok jártak jól, akik az elsők között teljesítették az időfutam távját. Az időfutamot izgalmas etapok követték, ahol az olasz Manuel Belletti szerezte meg a végső győzelmet.

Négy kontinens 28 országából 129 kerékpáros érkezett, hogy részt vegyen az idei Tour de Hongrie kerékpáros körversenyen. Magyarország legnagyobb presztízsű kerékpárversenyén így tizenkilenc csapat kerekese várta az augusztus 14-i indulást.

Magyarországot három csapat, a Pannon Cycling Team, a Kőbánya Cycling Team és a magyar válogatott képviselte. A hatnapos erőpróbán a három csapat képviseletében tizennyolc magyar versenyző indult el.

A bemutató szakasz mintegy 3,5 kilométeres távján az időjárás alaposan keresztülhúzta a számításokat. Az orosházi kerékpározó Goldring Jenő is figyelemmel kísérte az időfutamot.
– Az ilyen időjárás mindig nehéz helyzetet teremt a kerékpározóknak, főleg időfutamokon. Ha bevállalós versenyző is valaki a mezőnyből, óvatosan kell haladnia, hogy ne bukással érjen véget a versenye. Így viszont az esőben tekerő versenyzőknek esélyük sem volt megközelíteni a még száraz pályán elért eredményeket – mondta.

Svájci sikerrel indult az idei körverseny (Fotó: tourdehongrie.hu)

A kiszámíthatatlan idő végül a svájci Patrick Schellingnek kedvezett, aki még száraz pályán futott időeredményével ideiglenesen elnyerte az összetettben élen álló versenyzőt megillető sárga mezt, francia és olasz riválisát megelőzve. A legjobb magyar helyezést és az ezzel járó fehér trikót a kőbányai színekben versenyző Lóki Bence szerezte meg, aki a 22. helyen zárta az etapot.

Molnár István az előző három körversenyen szerzett tapasztalatait osztotta meg.
– Az útvonal hasonló volt mindhárom esetben az ideihez, mégis minden évben vannak kisebb újítások. Ráadásul idén a befutó sem Budapesten lesz. Az évek során szépen, fokozatosan nőtt meg a verseny presztízse, egyre komolyabb, tapasztaltabb nemzetközi csapatok érkeznek évről évre – mesélte az orosházi kerékpáros.

A viadal szerdán, Balatonalmádi és Keszthely között a 154 kilométeres első szakasszal folytatódott. Schelling nem sokáig örülhetett az első helynek, az időfutam harmadik helyezettje, Manuel Belletti megelőzte és szakaszgyőzelmével az összetettben is átvette a vezetést az olasz versenyző.

Szerdán Balatonalmádi és Keszthely között tekertek a versenyzők (Fotó: tourdehongrie.hu)

A magyarok közül a szerdai versenynapon a Pannon csapatát képviselő Dina Márton volt, így a fehér mez is gazdát cserélt. Dina az összetett tizennegyedik helyén zárta a napot, a hegyi pontversenyben pedig egészen a harmadik helyig jött előre.

Csütörtökön egy Velence és Székesfehérvár között kijelölt 190 kilométeres szakasz várt a versenyzőkre. A fehérvári sprintbefutó végül az olasz Matteo Moschettinek kedvezett, aki szakaszgyőzelmével megszerezte a legjobb sprinternek járó zöld trikót. Az összetettben a csütörtöki nap után is Manuel Belletti állt az élen, aki a harmadik helyen zárta az aznapi szakaszt. A magyarok közül Karl Ádám végzett a legjobb helyen, azonban a fehér trikót továbbra is Dina Márton birtokolta.

A legnagyobb magyar kerékpárverseny egy Cegléd és Hajdúszoboszló között folytatódott egy 206 kilométeres etappal, ahol a rajtnál a sportág egyik legnagyobb legendája, a nemrég visszavonult, kétszeres Tou de France-győztes Alberto Contador tette tiszteletét. Ezen az etapon a csíkszeredai csapat tagja, az ukrán Andrij Bratscsuk volt a legjobb. Másnap a Karcag és Miskolc közötti távon a világbajnoki ezüstérmes cselgáncsozó, Tóth Krisztián volt a verseny egyik indítója.

Manuel Belletti (k) győzelmével zárult az idei Tour de Hongrie (Fotó: tourdehongrie.hu)

Az ukrán szakaszgyőzelmet a negyedik etapon német követte, Nikodemus Holler volt a leggyorsabb, Manuel Belletti előtt. Utóbbi versenyző kiváló eredményének köszönhetően az összetettben is megerősítette vezető pozícióját. A magyar kerekesek sorrendjében viszont változás történt, a fehér trikó a Pannon-csapat versenyzőjére, Valter Attilára szállt.

Holler végül Miskolc után Kazincbarcikán is szakaszt nyert, Belletti végső győzelme azonban nem forgott veszélyben, megérdemelten végzett az élen az olasz kerekes. A magyar versenyzők közül Valter Attila végzett a legjobb helyen, 15-ként zárt az összetettben és másodikként a hegyi pontversenyben. Móricz Dániel, a Kőbánya versenyzője is szép teljesítményt nyújtott, hiszen nyolcadikként tekert be az ötödik szakaszon.

A kazincbarcikai befutó újdonságnak számított a verseny történetében, Budapest helyét vette át, de a szakasz szervezői nem zárják ki, hogy a következő években is visszatérjen városukba a Tour de Hongrie.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.