- hirdetés -

Négy éve indult, de ma már teljes létszámmal működik a Kettőssánctéren a Harmónia és a Fordulat Klub. Az intézmény születésnapját augusztus 1-én ünnepelték meg a klubtagok, a dolgozók és meghívottaik.

Egyfajta hiánypótló szolgáltatásként jött létre Orosházán négy éve, 2014-ben a Kettőssánctéren a Harmónia és a Fordulat Klub. Előbbi a pszichiátriai-, utóbbi a szenvedélybetegséggel küzdőknek segít átlendülni nehézségeiken, legyőzni betegségüket, valamint támaszt nyújtani addig, míg ez sikerül nekik.

Augusztus 1-én az intézmény negyedik születésnapi ünnepségére gyűltek össze a klubok dolgozói, ellátottjai és meghívott vendégeik.
– Nehezen indultunk négy évvel ezelőtt, hiszen ezekről a betegségek, amikkel foglalkozunk, rendkívül stigmatizáló hatásúak. Gyakran bélyegzik meg azokat az embereket, akik ezektől szenvednek, akik belépnek ennek az intézménynek a kapuin. Három fővel indultunk, ma már viszont szinte százszázalékos kihasználtsággal üzemelünk. Az Elfogadás napját akkor még megnyitóünnepségnek szántuk, de azóta minden évben megünnepeljük a klubok születésnapját – mesélte Kissné Soós Edit, az intézmény szakmai koordinátora.

Közös produkcióval készültek az intézmény tagjai (klikk a képre) Fotó: Pirer Kata

A rendezvény célja, hogy a különböző ellátástípusokban dolgozók jobban megismerjék egymást és az ellátottak is érezzék, hogy nincsenek egyedül problémájukkal. Sokan eljöttek a megyei bentlakásos-, nappali- és hajléktalanellátó intézményekből.

Az Egységes Szociális Központ nevében Tóthné Kis Judit, nappali- és alapellátások egységvezetője osztotta meg ünnepi gondolatait.
– Négy éve már, hogy megküzdöttünk a kezdeti idegenkedéssel, bizalmatlansággal és bizalmatlansággal, de úgy gondolom az itt dolgozók munkájának köszönhetően a klub szolgáltatásai elfogadottabbá és ismertebbé váltak. Az elfogadás pedig az alázat nyomában jár. Ne törekedjünk arra, hogy megfeleljünk az önmagunkról kialakított nagyzoló képnek, hanem hajoljunk meg az élet teljessége előtt – mondta Tóthné Kis Judit.

A köszöntőket követően előbb a Vakok és Gyengénlátók Orosházi Egyesülete mutatta be munkájukat, majd az Orosházi Rendőrkapitányság képviseletében Madarász Géza rendőr alezredes tartott előadást a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények jogi következményeiről. Ezután a klubtagok is előadtak egy közös, énekes produkciót.

Végül a délután folyamán érzékenyítő programok, kreatív foglalkozások és filmvetítés is várta a vendégeket, de a folyosóra kihelyezett testtömegindex-mérőt is kipróbálhatták.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.