- hirdetés -

A Békés Megyei Önkormányzat szervezésében idén is megvalósul a Megyenap Békéscsabán. Az elmúlt két évhez képest bővül a felhozatal, a gazdag programkínálatban mindenki talál kedvére valót. 

Idén is szeptember első szombatján várja a megyei önkormányzat a megyén innen és túlról érkező érdeklődőket. Immár harmadik éve a hagyomány, érték, és közösség jelszavak mentén valósul meg a Megyenap, ugyanis hagyományaink értékek, melyek közösséget formálnak.

Már hagyományként felsorakoznak a megyei értéktárban szereplő értékek, bemutatkoznak a megye nemzetiségei, de lesz kézműves vásár és kistermelői piac is. A kézműves vásár és a kistermelői piac tovább bővül, jelenleg már hetven résztvevő regisztrálta magát, de folyamatos a jelentkezés. A gyermekekre is gondolt a Békés Megyei Önkormányzat, az apróságokat kézműves foglalkozások, gyereksarok, népi játszótér és kosárhinta várja, de a léggömb és az óriás torta sem fog hiányozni a szeptember elsejei programból. 

A katonai hagyományőrzők és bemutatóik mellett a jelenkor egyenruhásai is bemutatkoznak a Megyenapon. Az érdeklődők testközelből is tapasztalhatják milyen is a tartalékosok, határvadászok, készenléti rendőrök, a honvédség és terrorelhárítók munkája. 

Hagyományaink értékek, melyek közösséget formálnak (Fotó: Zentai Péter)

A megyei értéktár elemei mellett a települési értéktárakban szereplő tételeket is megismerhetik a Megyenapra kilátogatók. Ezenfelül a szomszéd megyék, így Csongrád, Bács-Kiskun, Hajdu-Bihar, és Jász-Nagykun-Szolnok megyék, de határontúli két testvérmegye, Bihar és Arad is felvonultatják kincseiket.

Sztahovics Zsuzsa, a Békés Megyei Önkormányzat kommunikációs referense ismertette a Megyenap színpadi produkcióit. Bemutatkoznak a megyei nemzetiségek képviselői, néptánc egyesületek, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, az orosházi Harangos Néptáncegyüttes, az esti produkciót Ferenczi György és a Rackajam szolgáltatja majd. 

Zalai Mihály a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke az OrosCafénak elmondta, ahogy a megye, úgy Orosháza értékei is bemutatkoznak.
– A Megye Orosháza értékeit is igyekszik bemutatni. Egyébként az Orosházi Értéktárban szereplő, valamint a Békés Megyei Értéktárban szereplő orosházi értékek is bemutatkoznak – nyilatkozta az elnök. Hozzátette, érdemes ellátogatni a rendezvényre, hiszen mindenki testközelből ismerheti meg a Békés megyében élő nemzetiségeket, azok kultúráit és ételeit.

A kézművesektől, valamint a kistermelőktől a kitelepülésért nem szed díjat sem Békéscsaba, sem a megyei Önkormányzat. Jelentkezni még lehet, de a helyek korlátozottan állnak rendelkezésre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.