- hirdetés -

Ünnepi hangulatban telt a IV. Szent László-napi falunap Szentetornyán június 23-án. A városrészen kulturális, gasztronómiai és közösségi élményekkel várták a kilátogatókat.

Minden év júniusában Szent László napi búcsú és Falunap Orosháza Szentetornyán, ahol egész napos színes program várja a kicsiket, nagyokat, időseket és bárkit, aki egy alföldi kis falu életébe szeretne betekintetni – röviden így lehetne összefoglalni mire is számíthatott az, aki kilátogatott Szentetornyára június 23-án.

–A megnevezés abból indult, hogy régen a település lakói Szent Lászlóra úgy gondoltak, mint a település védőszentje. Húsz évvel ezelőtt még Szent László napján búcsúkat szerveztek, de ahogy az idő múlt, ez elfelejtődött. Az emberek nem nagyon tudtak közösségi programokon összejönni egy napra, hogy jól érezzék magukat. Ezért gondoltam úgy négy évvel ezelőtt, hogy ez a falunap tökéletes alkalom lehet közösségépítésre – ismertette a rendezvény történetét Antal László, a körzet önkormányzati képviselője.

Minden korosztály jól érezte magát Szentetornyán (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

S hogy milyen programok is voltak az idei falunapon? Gasztronómiában főzőverseny, pálinkaverseny, lekvárverseny, s minden jó, ami szem szájnak ingere. Ebédre pedig egy igazi hazai gulyás, hogy senki ne maradjon éhes. 

Ha valaki kultúrára éhezett, megtalálta számításait, ugyanis a rendezvénynek helyszínt adó területen fekszik a szentetornyai Evangélikus Templom, ahol Verasztó Antal kiállítását, valamint múltidéző képeket tekinthettek meg az érdeklődök. Zenés és táncos mulatságban sem volt hiány, többek között fellépett a Szegedi citerazenekar és a Székács József Evangélikus Iskola néptánccsoportja.

Nincs falunap gyermekek nélkül, akiket arcfestéssel, körhintával, zsákbamacskával vártak a szervezők. Dehogy a szülők se unatkozzanak, volt tombola, ahol a főnyeremény egy utazás volt.

Minden korosztály megtalálta a magának való szórakozást (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

A motorrajongók is jól érezhették magukat, hiszen old timer motorkerékpár kiállításon tényleg igazi klasszikusokkal lehetett találkozni. A legérdekesebb talán Albert János 1938-ban gyártott német motorja volt, amely igazi muzeális darab. A kétkerekű egyébként még a második világháború idején is futott. A tulaj elmondta, hogy habár már nagy kirándulásokra nem használja, de korábban körbejárta vele a Balatont is. A Szentatornyai Búcsú és Falunap este koncerttel és utcabállal zárult.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.