- hirdetés -

Egy Abu-Dzabiban megrendezett világbajnokságot is megjárt fiatal fiú Lóczi Gábor, aki szeptember végén Európa-bajnokságra megy Budapestre. 2015 óta Magyarország legjobb szárazépítő szakmunkásaként legfontosabb alapelvei a hit, az akarat és a kitartás.Lóczi Gábor gádorosi születésű. Szakmunkás tanuló éveit Szentesen végezte a Muép Kft.-nél. Muhel János volt már akkor is a gyakorlati oktatója, szárazépítés szakmában. Ő fedezte fel Gábor és egy másik fiatal, Orosházi Márk tehetségét. A fiúk eleinte kőművesnek tanultak, de tanáruk biztatta őket a váltásra. Végül vállalták és átjelentkeztek Szentesre, hogy szárazépítőnek tanuljanak.

Rövid idő elteltével adódott egy lehetőség, hogy Muhel János versenyen indítsa az akkori végzős versenyzőket. Úgy gondolta, a két fiatalt is beteszi a csapatba tapasztalatszerzés céljából. Akkor egy új világ nyílt Márk és Gábor előtt. Az a csapat melyben Gábor kapott helyet az első, Márkék pedig a második helyen végeztek.

Először kőművesnek tanult, csak később választotta a szárazépítő szakmát  (Fotó: Rosta Tibor)

Kétéves független gyakorlat után elindulhatott a két fiú a nemzeti válogatón, ahol keresték azt a szárazépítő tanulót, aki a 2017-es abu-dzabi világbajnokságon képviseli Magyarországot. A versenyen Gábor kimagaslott a mezőnyből, míg Márk a második lett, de kora miatt már nem indulhatott a megmérettetésen. Lóczi Gábor viszont elsőként képviselte Magyarországot a szakmában. Hosszú és fárasztó felkészülés után, Abu-Dzabiban 22 versenyző között a 14. helyen végzett.

A következő évben, 2018 elején nyílt lehetőség arra, hogy újra megméresse magát. Az Euroskill 2018-as Európa-bajnokságra jelentkezett. Év elején Gödön volt a nemzeti válogató, amelyet Gábor könnyedén megnyert, így biztosan ő indulhat Budapesten.
– Jelenleg a Gádorosi tanműhelyben készül, amelyet a Darányi utcában a volt iskola épületében alakítottak ki neki a szponzorok és az önkormányzat segítségével. Idén saját környezetben készülhet, tavaly nem volt erre lehetőség – mondta Muhel János.

A versenyek világa

Háromtagú felkészítési csoport foglalkozik a fiatal tehetséggel. Az elméleti oktatója, Wiesner György, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanára. A workshop menedzsere a Knauf Magyarország Kft. oktatásért felelős munkatársa Putler Csaba, aki ellátja őt a szükséges kellékekkel. Muhel János a gyakorlati tudását adja át Gábornak.

A versenyzőnek ezek mellett a társaival részt kell vennie pszichológiai felkészülésen Budapesten, futnia és rendszeresen angol tanárhoz kell járnia, hiszen angolul kommunikálnak a résztvevők és a bírák is. A felkészülési idő szeptember 10-ig tart.

A versenyfeladat egy összetett munka, a Nemzetközi Versenybizottság határozza meg, milyen kompozíciót kell megalkotni. A négy napos verseny alatt egy 2×2 négyzetméteres házikót kell felépíteni mindössze 16 óra alatt.

Teljesen egyedül kell dolgoznia, nem kérhet segítséget. A kötelező feladaton kívül egy egyéni kreációt kell elkészítenie. Muhel János elmondta, ezt már kigondolták, a begyakorlás pedig folyamatban van.
– Reméljük sikerült Gáborra szabva elkészíteni a kompozíciót. A versenyzőknek nagyon topon kell lenniük, hiszen a gyorsaságon kívül a pontosság a legfontosabb ebben a versenyben – ismertette Muhel János.

Gábor minden erejével a versenyre koncentrál (Fotó: Rosta Tibor)

Az apró építményen közel 130 mérési pontot vesznek figyelembe, és a versenyző harminc centin belül mindössze egy millimétert tévedhet. A mérkőzés nagyon szigorú körülmények között zajlik. Amint a versenyző elkezdi a munkát, nem kérdezhet, nem szólhat senkihez, kizárt a mobil készülékek használata, és bármiféle segítség igénybevétele. Körülöttük a lelátókon biztathatják őket, és járkálhatnak mellettük a szurkolók. Ebben a nehéz és feszült helyzetben sem eshet azonban ki a koncentrációból a versenyző.

A felkészítő tanáraival csak reggel és este találkozhat, mindössze tíz percre, így lényegében egyedül kell megoldania minden elé gördülő akadályt. Ha egyik nap hibázik valaki, másnap már nem javíthat. A házikót teljesen ki kell alakítania falakkal, ablakokkal, boltívekkel, oszlopokkal, stukkózással és minden fontos művelettel együtt. A felkészülési időben Gábor tizenhatszor fogja felépíteni a kis létesítményt. Mikor elkészül egy épülettel, az oktatók mérnek, szemléznek, elmondják a véleményüket, majd kezdődhet a következő kis ház felhúzása. Lóczi Gábor és a felkészítők is nagyon élvezik a versenyhelyzetet és a felkészülést.

A titkos boríték

Mindenki betette a vágyott eredményt egy titkos borítékba, mégis az a legfontosabb, hogy Gábor elégedetten jöjjön ki a körből. Ahogy Muhel János mondta, ha így történik, már nyertesnek tekinthetik magukat.
– Természetesen a dobogóra szeretnék lépni a verseny végén, de ha az első ötben leszek, már megérte – mondta bizakodva Lóczi Gábor.

Gábor 2015 óta Magyarország legjobb szárazépítő szakmunkása és versenyzője. Elmondása alapján az eddig elért eredményei, és hogy eljutott sok helyre számára már a világ teteje. Lóczi Gábor ezután többet nem szállhat versenybe, hiszen már minden versenyen megmérettette magát egyszer.

Gábor a verseny mellett 2015-ben, az iskola után elment dolgozni – természetesen Muhel Jánoshoz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.