- hirdetés -

Már 80 éve Orosháza életének része a modellezés. A város ebből a szempontból is igen ismert, rengetegen járnak ide versenyekre, vagy épp gyakorolni az ország különböző pontjairól. Az Orosháza Városi Modellező és Sportklub gyökerei az 1943-as évig vezethetők vissza, az autós szakág jelenlegi tagjai pedig sikert sikerre halmoznak a különböző megmérettetéseken, legutóbb a Kelet Kupa versenyén remekeltek.

Már a háború előtt megtalálhatók voltak a modellezők Orosházán. 1943-ban még mindent kézzel készítettek, nem volt két egyforma modell a pályán. Ahogy teltek az évek egyre komolyabban kezdtek foglalkozni ezzel a hobbival, ma már pedig rengeteg versenyre mennek a precíz, kifinomult technikával rendelkező modellekkel, mint például a különböző méretű és típusú autókkal.

– Nemrég ért véget a 2022-23-as Kelet Kupa Sárrétudvariban, amely egy hat fordulóból álló versenysorozat volt. Több díjat hoztunk el, mint ahány kategóriában indultunk. Volt, hogy az első és második helyen is orosházi versenyző végzett. Összességében igazán eredményes telet zártunk erről a megmérettetésről hét kupával tértünk haza – mondta Rosinsky Norbert, az autós szakág vezetője – Sajnos nem sokan ismernek minket Orosházán, de pont ezért rengeteg programmal készülünk a jövőben – emelte ki.

Az idősebb tagok mellett néhány gyerek is részt vesz a gyakorlásban, többen pedig már versenyekre is járnak, közülük például Rosinsky Petra, valamint egy másik tag, Gibala Ferenc fia is aktívan részt vesznek a klub életében. Pap János, aki három éve csatlakozott hozzájuk elmondta, egy baleset után talált rá a klubra, mindig is szerette az autósportokat.

– Ezek a versenyek inkább az élményért vannak, emellett egy plusz, ha kupát is tudunk hazahozni. Szoktunk bemutatót is tartani, egy évben többször, hogy megismerjenek bennünket. Próbáljuk alternatívaként bemutatni a gyerekeknek is, hogy nem csak a telefonon létezik ez a világ. Ezért vettünk négy autót a klubnak, amit ki is próbálhatnak az érdeklődők a nyílt napokon. Hatalmas élmény ez gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt – hangsúlyozta Pap János.

Többféle verseny is létezik az autómodellezők számára. Lehet szőnyegen, aszfalton, sárban, sziklán is menni a járművekkel. Az öt perces versenyektől kezdve a 8 órásig előfordulnak időtartamok. A klub tagjai elmondták, egy kör körülbelül 11 másodperc és az első három helyezett között mindössze két tized másodperc van, így igen kiélezett a verseny. Minden a kézügyességen és a reflexeken múlik. Egy hiba elég, hogy akár egy teljes körrel lemaradj.

– Kelet-Magyarországon nincs másik ilyen pálya, mint Orosházán. Mellettünk is csak Pécsen Szadán és a Hungaroringen van hasonló. Az autómodellezők között elég nagy az érdeklődés az 1:5-ös autók iránt, ezek 1 méter hosszúak és 50 centiméter szélesek, benzinmotorral működnek. Az orosházi modellező klubban 7 ilyen autó van, a Magyar Bajnokságon pedig 14-en szoktak indulni, szóval mondhatjuk, ennek a fele orosházi versenyző. Sok helyen ott vagyunk, nemrég például Franciaországba hívtak minket egy hatalmas pályára, az első európai MCD Rally versenyre – mesélte Pap János.

A klubnak jelenleg 45 tagja van, a rákóczitelepi pályára Szegedről, Debrecenből is járnak gyakorolni. A versenyek nem szigorúak, sokkal inkább baráti a hangulat, a tagok mindenben segítik a másikat. A klub ebben az évben több programot szervez, hogy a város is jobban megismerje őket. A Petőfi Művelődési Központban szeretnének egy történeti kiállítást csinálni az elmúlt 80 évből, valamint nyáron egy nyílt napot szerveznek, ahol az autómodellek mellett igazi versenyautók is várják az érdeklődőket. Ebben az évben pedig az Oros-Kupát is megrendezik, amely barátságos, amatőr verseny lesz, ahol a győztes elviheti a vándorkupát.

Fotók: Orosháza Városi Modellező és Sportklub

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.