- hirdetés -

Nagy megmérettetés kezdődött a középiskolás diákok számára. A mai nappal elrajtolt az írásbeli érettségik hete. Hétfőn a magyar nyelv és irodalommal kezdtek országszerte.

Orosházán közel 250 végzős diák tesz ma írásbeli magyarérettségit. A középszintű vizsga két feladatrészből áll: az első etapban a diákoknak 90 percük van a szövegértési feladatsor és a rövid szövegalkotási feladat megoldására, míg a második részben két feladat – egy mű (vagy műrészlet) problémaközpontú, értelmező bemutatása, vagy két mű (vagy műrészlet) adott szempontú összehasonlító elemzése – közül választhatnak a diákok. Akármelyiket is választják az érettségizők, egy 400-800 szavas esszét kell írniuk 150 perc alatt.

Aki felkészült az érettségikre, annak nincs miért izgulnia (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

A magyarérettségi első részében két opció közül választhattak a tanulók: az első, érvelési feladatban a diákoknak újabb szokásokhoz, nemzetközi trendekhez kapcsolódó ünnepekről kell értekezniük, mint például a Valentin-nap vagy a halloween.

A második lehetőség egy hivatalos levél megírása, egész pontosan „gyakorlati szöveg alkotása”. Ebben a diákoknak a helyi önkormányzati képviselőnek kellet levelet írniuk, amelyben leromlott állapotú épületek és hiányzó intézmények fejlesztésére vagy építésére tehettek javaslatot.

A 120-200 szavas szövegek megírására 90 percük volt az érettségizőknek.

A második feladatrészben szintén két verzió közül lehetett választani: az összehasonlító műelemzést választó vizsgázóknak egy József Attila- és egy Szabó Lőrinc-verset kell elolvasniuk (Fiatal életek indulója és Szegénynek lenni s fiatalnak), majd összevetniük.

A második lehetőség a műértelmező szövegalkotási feladat volt, amiben Balázs Béla Mosolygó Tündér Ilona meséjét kellett elemezni.

Akármelyik lehetőségre is esett a diákok választása, a 400-800 szavas esszére 150 perc állt rendelkezésükre.

A magyarérettségi után megkérdeztük a Táncsics Mihály Gimnázium tanulóit, milyen találták az érettségi feladatsort, és mik a terveik a jövőre nézve.

 

A magyarérettségi hivatalos megoldásait itt tudják megtekinteni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.