- hirdetés -

A Békés Megyei Kormányhivatal 2018. március 22-én a Víz világnapja alkalmából szakmai rendezvényt szervezett Békéscsabán. 

A Békés Megyei Kormányhivatal a rendezvénnyel kívánta felhívni a figyelmet a víz fontos szerepére, mint az életünk alapvető elemére, ami oltja a szomjunk vagy biztosítja az egészséges élelmiszereink előállítását, (amivel öntözzük növényeinket, illetve itatjuk állatainkat,) amivel a háztartásainkban takarítunk, mosunk, mosogatunk és tisztálkodunk. A víz megléte adottnak látszik, azonban az aszályokban megmutatkozik annak hiánya is, amely mindig súlyos károkkal jár.

Számos agrártámogatási lehetőséget ismertettek a szakmai napon (Fotó: Lehoczky Péter)

A rendezvény résztvevőit Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntötte. Kiemelte, a víz a Békés megyében élők életében mindig fontos szerepet töltött be a földrajzi fekvésének köszönhetően. A Körösök mentén mindig veszélyeztetve voltunk az árvizekkel, belvizekkel, nyári időszakban az aszállyal. Azonban a Körösök és a termálvizek hasznát is élvezzük, aminek köszönhetően például Gyula az egyik legforgalmasabb vidéki üdülő városunk. Az országosan is kiemelkedő terjedelemmel bíró mezőgazdasági területeink megfelelő vízellátásának biztosítása is kiemelten fontos feladatot ró az itt élőkre.

A szakmai napon Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár az agrárgazdaság pályázati lehetőségeiről, az öntözésfejlesztési stratégia sikeres végrehajtásáról és annak társadalmi tudatosságvállalásának elősegítéséről tartott előadást.

Az előtérben a 200 évvel ezelőtt kezdődő Körös-vidék vízszabályozásával kapcsolatos felmérés térképeit tekinthették meg az érdeklődők, amelyek segítségével betekintést nyerhettek az egykor sűrűn vízjárta Békés megye vízrajzába.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.