- hirdetés -

Kiskőrösön kirándultak a Székács József Evangélikus Iskola ötödik évfolyamos tanulói. Osztályfőnökeiket az motiválta, hogy a gyerekek az átélt élmények és a tapasztalás segítségével szerezzék meg a tudásukat.

A János Vitéz Látogatóközpont Kiskőrösön még 2016-ban nyitotta meg kapuit, hogy a gyerekek játékos, interaktív formában élhessék át Petőfi Sándor elbeszélő költeményének történéseit. Az evangélikus templom szomszédságában, az 1845-ben, klasszicista stílusban épült lelkészlakásban így igazi csoda várta a tanulókat.

A János vitéz útjait bemutató labirintus, a különleges fény- és hangtechnikai hatások, díszletek, a táblagépes tárlatvezetés, valamint a feladatmegoldások egy izgalmas utazást biztosítottak látogatóiknak. A csoport másik része pedig múzeumpedagógiai foglalkozáson vett részt, ahol szintén a játékos tanulásé volt a főszerep. A társasjátékok, memóriajátékok mind segítettek feleleveníteni az irodalomórákon hallottakat.

Kiskőrösre látogattak el az ötödikes diákok (Fotó: iskola)

Petőfi szülőházának meglátogatása sem maradhatott el, ahol képeket láthattak a család életéről, a költő szüleiről, testvéréről és mindenekelőtt magáról Petőfiről. A múzeum látványraktárában pedig a költőről készült szobrokat és kisplasztikákat láthattak, de megismerkedhettek a kiskőrösi szlovák hagyományokhoz kapcsolódó tárgyakkal, viselettel. A Petőfi Emlékmúzeum kertjében végül azoknak a költőknek a szobrait nézték meg, akik lefordították Petőfi verseit, ezzel világhírűvé téve őt.

Az evangélikus templom meglátogatása sem maradhatott el, hiszen Petőfi Sándort 1823. január 1-jén ebben a templomban keresztelték meg, így a Székács diákjai láthatták azt az eredeti anyakönyvet is, mely tartalmazza a híres költő keresztelési bejegyzését.

A sok impulzus és információ után a Székács iskola diákjai örömmel és élményekkel telve érkezhettek haza.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.