- hirdetés -

KÖZLEMÉNY

A Békés megyei 04. sz. Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság az országgyűlési egyéni képviselőjelöltek nyilvántartásba vétele során a benyújtott és a Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Iroda által ellenőrzött ajánlásokat érvényesnek tekintette a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ve.) 125 – 127. §-aiban foglalt rendelkezések alapján.

„125. § (1) A választási iroda az ajánlásokat ellenőrzi.
(2) Az ajánlások ellenőrzése során meg kell vizsgálni a 122. §-ban foglalt követelmények teljesülését, azonosítani kell az ajánló választópolgárt, meg kell állapítani, hogy rendelkezik-e választójoggal, továbbá meg kell állapítani, hogy az érvényes ajánlások száma eléri-e a jelöltséghez szükséges számot.
(3) Az ajánló választópolgár azonosítását és választójoga megállapítását az ajánlóíven feltüntetett adatainak a központi névjegyzék és a szavazókörök és választókerületek nyilvántartásának adataival való összevetésével kell elvégezni.
126. § Az ajánlás érvényes, ha
a) az ajánló választópolgár a szavazást megelőző negyvennyolcadik nap és az ajánlóív benyújtásának napja közötti bármely időpontban jogosult volt jelöltet ajánlani a választókerületben,
b) az ajánló választópolgár ajánlóíven feltüntetett adatai a központi névjegyzék adataival teljeskörűen megegyeznek,
c) az ajánlás megfelel a 122. §-ban foglalt követelményeknek.
127. § (1) Az ajánlások ellenőrzését a jelölt bejelentésétől számított három napon belül kell elvégezni.
(2) Az ajánlások tételes ellenőrzését nem kell tovább folytatni, ha bizonyossá válik, hogy az érvényes ajánlások száma eléri a jelöltséghez szükséges számot.
(3) Az ajánlások ellenőrzésének eredményéről a választási iroda tájékoztatja a jelölt nyilvántartásba vételére illetékes választási bizottságot.”

Az ajánlások a Ve. 122. §-ában foglalt követelményeknek megfeleltek.
„122. § (1) Az a választópolgár ajánlhat jelöltet, aki a választáson a választókerületben választójoggal rendelkezik.
(2) Az ajánlóívre rá kell vezetni az ajánlást adó választópolgár nevét, személyi azonosítóját, magyarországi lakcímét, valamint az anyja nevét. Az ajánlóívet az ajánló választópolgár saját kezűleg aláírja.
(3) Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat.
(4) Egy választópolgár egy jelöltet csak egy ajánlással támogathat, a további ajánlásai érvénytelenek.
(5) Az ajánlás nem vonható vissza.
(6) Az ajánlóíven az ajánlást gyűjtő személy feltünteti nevét és aláírását.”

A választási iroda az ajánlások ellenőrzését az 1/2018. (I.3) IM. rendelet 15. § e) pontjában, valamint a Nemzeti Választási Iroda által kiadott 201/2018. Választási füzetek 7.2.5. pontjában foglaltak szerint végzi.
Fentiek alapján az aláírások ellenőrzése csak annak meglétére, illetve arra vonatkozhat, hogy nem szerepel-e az aláírás rovatban az ajánló nevétől szemmel láthatóan eltérő név.

A Bizottság nyilvántartásba vételre vonatkozó határozathozatalait megelőzően nem állt rendelkezésre olyan bizonyíték, amely kétséget kizáróan megállapíthatóvá tette volna, hogy az ajánlóívet a választópolgár nem saját kezűleg írta alá.

Összefoglalva, a Bizottság a jogszabályoknak megfelelően járt el jelöltek nyilvántartásba vételére irányuló döntéshozatala során.

Békés megyei 04. sz. Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsága

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.