- hirdetés -

Együttműködési megállapodások, pályázat, hitéleti és hagyományőrző, valamint kulturális programok fémjelezték az orosházi Román Nemzetiségi Önkormányzat 2017-es évét. Farkas Andrea elnök szerint sikeres esztendőt zártak.

Az orosházi románság kicsi, de annál összetartóbb közösséget alkot. A korábbiakhoz hasonlóan a tavalyi évben is célul tűztük ki a kulturális örökség ápolásával kapcsolatos feladatok ellátását. Emellett fontosnak éreztük a kapcsolattartást az anyaországgal, román nyelvű kulturális programok szervezését a nemzetiségi önkormányzat működési területén, illetve nemzetiségi pályázatok benyújtását.

Farkas Andreától megtudtuk, hogy a Német Nemzetiségi Önkormányzattal ápolt jó kapcsolat okán januárban részt vettek a Sváb bálon, de az Országos Román Önkormányzat által szervezett programokon is képviseltették magukat a megyében és azon kívül.
– Például kulturális napokra, gasztronómiai versenyekre utaztunk. Különleges alkalmaknak számítottak az ünnepnapokhoz kötődő rendezvényeink és az országos román bál – részletezte az eseményeket.

Jelentős eredménynek érzi, hogy együttműködési megállapodást kötött 2017-ben önkormányzatuk Békéscsaba, Mezőkovácsháza, Lőkösháza, Battonya és Méhkerék Román Nemzetiségi Önkormányzataival, valamint az Orosháza OMTK -ULE Sportegyesülettel.
– Pályáztunk is, mégpedig egy, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt pályázatra, amelyen 210.000 forint vissza nem térítendő támogatást nyertünk románul íródott szakkönyvek vásárlására – hangsúlyozta az elnök.

Nem maradtak ki az önkormányzat életéből a különféle, vidéki hitéleti programok sem, amelyeknek rendszeresen vendégei voltak és elutaztak az anyaországba, Romániába is, Arad és Lugoj környékét járták be.
– Saját ünnepnapjaink mellett nem feledkeztünk meg a magyar állami ünnepekről sem, amelyeken szintén részt vettünk. Nyelvünk ápolása érdekében pedig gyermekeknek hirdettünk versenyt – összegzett az elnök.

Mint kiemelte, a munkát idén is folytatják. Kiemelt cél marad nemzetiségi önazonosságuk megőrzése, anyanyelvük, hagyományaik, szellemi és tárgyi emlékeik ápolása, nemzetiségi érdekképviseleti céljaik megvalósítása. Mindezek mellett egy jelentős eseményre is készülnek: Florin Vasiloni, Románia Főkonzulátusának vezetője látogat Orosházára az év folyamán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.