- hirdetés -

Egy termékeny, fellépésekben és továbbképzésekben gazdag évet zárt le 2022-ben a Harangos Néptáncegyüttes. A táncosok azonban nem torpantak meg, hiszen az idei szezonra is számos tervük van. Az együttes vezetőjét Móricz Bencét kérdeztük az elmúlt időszakról és a következő hónapokról.

Jelenleg is gőzerővel zajlanak a Harangos Néptáncegyüttes próbái a Petőfi Művelődési Központban. A 2010-ben alakult együttes vezetője, Móricz Bence elmondta, hogy igyekeznek produktívak maradni az adott év minden szakaszában. Ez nem feltétlenül csak a műsorok készítésében valósul meg, hanem abban is, hogy közösségileg városszerte, valamint megyei szinten is próbálnak programokat szervezni. Ahogy fogalmazott, egy sikeres fellépéstől még nem dőlhetnek hátra, ha meg akarják ismertetni a fiatalságot ezzel a mozgásformával.

– Sokat kell tenni mind orosházi, mind megyei vagy regionális szinten azért, hogy közösséget teremtsünk, mert a hozzánk járó gyerekek esetében is fontosnak tartom, hogy ismerjék egymást, szakadjanak ki kicsit a négy fal közül, legyenek együtt minél többet. Ez azt is jelenti, hogy az egyesület minden évben próbál továbbképzéseket szervezni, ahova elsősorban megyei oktatókat hívunk, hogy minél több pedagógustól tanulhassanak a gyerekek, akár csak egy mozgásformát is – fogalmazott Móricz Bence.

Mint mondta, ezért is igyekeznek lehetőséget biztosítani, hogy egy ilyen továbbképzés mindenkihez eljusson kortól és nemtől függetlenül, akár megyén túlra is. A tavalyi év végén, október-november környékén például Eleken tartottak ilyen foglalkozást, mely település néptáncos berkeken belül fantasztikus hagyományokkal rendelkezik. A néptánc oktatók is sokat tudnak tanulni az akkori felvételekről, amit igyekeznek is visszaadni a mai fiatalságnak. 2022-ben emellett fontos pont volt az egyesület életében az Európa Ritmusa nevű rendezvényen való fellépés, Szenttamáson a vendég produkció kategóriában szerepeltek.

– Azóta is tartjuk a helyiekkel, a rendezvényszervezőkkel a kapcsolatot. Idén március 4. és 5. között lesz a 21. Őseink Zenéje nevű program, ahova szintén meghívták a csapatot. Három párral megyünk majd el és egy vajdasági zenekar kíséretében lépünk majd színpadra. De ha visszatekintünk még a tavalyi évre, akkor a Tánckoktélt is kiemelném, amit a Petőfi Művelődési Központban rendeztek, a nyár folyamán pedig jöttek a nyári táborok, egyik a másik után – sorolta Móricz Bence.

Idén február 18-án egy újabb továbbképzés jön, melynek keretében rimóci táncokat fognak oktatni, ennek végeztével pedig a művelődési központ koncerttermében várnak majd minden érdeklődő kisiskolás gyereket. Télbúcsúztatót is terveznek erre a napra, télbábu égetéssel, majd a piacon zenekarral és persze néptánccal köszönnének el az évszaktól. Májusban ismét fellépnek majd a Tánckoktél keretében, de a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában működő csoportok is elmehetnek, bemutathatják tudásukat, a közös produkció lehetősége sincs kizárva.

Nyári táboruk július 3. és 8. között lesz Szarvason, de Orosházán is szeretnének idén hasonló foglalkozásokat tartani, mind az óvodás korosztálynak, mind a kisiskolásoknak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.