- hirdetés -

Karácsony alkalmából a történelmi egyházak képviselői üzennek az orosháziaknak.

Szalkay Róbert
református lelkipásztor

2000 évvel ezelőtt napkeleti bölcsek indultak el a lakóhelyükről, hogy megkeressék az újszülött Megváltót. Egy csillagot követtek, amely mutatta nekik az utat: „A csillag, amelyet láttak feltűnésekor, előttük ment, amíg meg nem érkeztek, és akkor megállt a fölött a hely fölött, ahol a gyermek volt.” (Máté 2:9) Nem is gondolnánk, hogy mennyire igaz ez a történet. A bölcsek tényleg egy rendkívüli égi jelenségből ismerték fel a világ megváltójának a megszületését. Kepler csillagász már a 17. század elején felvetette, hogy a bethlehemi csillag a Jupiter és a Szaturnusz bolygók együttállása lehetett a Halak csillagképben.
Ma, az internet és az okostelefonok világában, egyre kevesebbet figyelünk a csillagok és Isten világa felé. Pedig most is van, ami elvezet bennünket Jézus Krisztushoz: a bibliaolvasás, az istentisztelet és az imádkozás. Karácsonykor legyen erősebb az Istenbe és Jézus Krisztusba vetett hitünk!

Iványi László
tb. kanonok, esperesplébános

A keresztények örömünnepet ülnek, mert Jézus Krisztusban közénk jött az Örök Ige, aki képes arra, hogy megváltoztassa és átalakítsa vajúdó világunkat. Isten Igéje tartalommal tölti meg az üres emberi szavakat, és arra képesít minket, hogy meggyógyítsuk a világban a bűn okozta sebeket. Isten Igéjével gátat vethetünk a nyomornak és a világban tomboló hazugságnak. Általa új életet nyertünk. „Kezdetben volt az Ige… és Isten volt az Ige… nélküle semmi sem lett, ami lett… Benne az élet volt… és az igazság… s az Ige testté lett és közöttünk élt.” (Jn 1). A sok emberi hazug szó képtelen volt megszüntetni a világ nyomorát és keserűségét. Isten Igéje emberi létünk élete és világossága. Benne megtestesült a kegyelem, az igazság és az öröm. Karácsonykor új élet születik a világra, Jézus Krisztus, aki megmutatta életünk értelmét, és megtanított szeretni. Születése új távlatokkal gazdagította szenvedésekkel teli világunkat, mert: ha Krisztus százszor is születne Betlehemben, Elvesznél, hogyha nem jönne el a szívedben.” (Angelus Silesius)

Ördög Endre
evangélikus lelkész

Nem lehet mostanában úgy megtenni egy valóságos vagy virtuális lépést, hogy ne jönne szembe harsányan, hívogatóan egy-egy lehetőség, amely olcsóbban, kedvezményesebben, könnyebben kínálná a karácsonyi meglepetés beszerzését. Figyelmesség kevesebbért, szeretetjel egyszerűbben, érték olcsóbban. Mi lett volna, ha az Isten Fia is leértékelt ajándékként érkezett volna? Hozott volna egy kis hangulatot, egy kis reményt, egy kevés jókedvet, meglepetést, hogy osszuk be, amíg tudjuk? Ha így lett volna, mára már nyoma sem lenne ajándékának, ahogyan az idő a mi életünkben is lassan elkoptatja a régmúlt ünnepek fényét. De ő a legtökéletesebbet, a legnagyobbat hozta, ezért élhetjük át ma is az örömöt: emberi létünk Isten számára a legfontosabb, a legdrágább. Nem akarja, hogy akár csak egyikünk is elvesszen, elmúljon, hanem hogy mindannyian megtaláljuk az igazit, a teljességet, az örökkévalót – Ővele.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.