- hirdetés -

Már csak pár nap maradt karácsonyig, ezért az ajándékok beszerzése mellett a megfelelő fenyőfa kiválasztása is sokaknak okoz fejtörést. 

Az elmúlt két hétben egyre több helyen jelentek meg fenyőárusok a városban. Sokan elbizonytalanodnak a rengeteg fa láttán, hogy melyik fajtát is válasszák. Az örök kedvenc lucfenyő mindig befutó a vásárlók körében, de egyre nagyobb az érdeklődés a nordmann-fenyők iránt is. Karácsonykor nem csak az ajándékok, hanem a megfelelő fenyő megvásárlása is megvágja az ember pénztárcáját. Az árak széles skálán mozognak. A legolcsóbb fenyőnek, a lucnak például 2000-3000 forint között mozog méterára. A másik közkedvelt fajta, a nordmann-fenyő akár elérheti a 8000 forintos folyóméterenkénti árat is. 

Egymás után sorakoznak a fenyők a főtéren (Fotó: Rajki Judit)

Számolni kell azzal is, hogy egy nehezebben növő fajta fenyőnek magasabb az ára, ezt pedig a ráfordított gondoskodás indokolja. Sokan úgy gondolják, hogy a fenyőfák igénytelen növények. Elülteti az ember, majd szépen megnő magától. Ez korántsem így van. Ahhoz, hogy dekoratív fa kerüljön a szeretet ünnepén mindenki otthonába, a termelőknek sok erőt, időt és nem utolsó sorban sok pénzt kell ráfordítani. Ezért a termelési költségeket is vissza kell forgatni a fenyők vételárába. Egy gyorsabban növő fa esetében nincs akkora ráfordítási költség, gyorsan megtérül, ezért kedvezőbb lehet hozzájutni. Országosan a legnagyobb fakitermelő terület a Somogy- Zala- és Vas megyék édes hármasa, a Magyarországon árult fenyők majdnem 100%-át teszik ki.

Mű, vágott vagy gyökeres? 

Egyre több háztartásban döntenek műfenyő vásárlása mellett. Legjobb esetben csak egyszer kell megvenni, és hosszú évekig lehet körülállni karácsonykor, valamint egy fát sem kell érte kivágni. Nem hullajtja a tűleveleket és nem szárad el, cserébe teljesen műanyag. Pompás választásnak ígérkezik. Pár éve megjelentek a színes fák, azaz a dizájner műfenyők. A szeretet ünnepére, a nagyjából 400 éve bevált zöld szín helyett már választhatunk fehéret, rózsaszínt, lilát, valamint fekete – igen, fekete- fenyőt is. Így mindenki az ízlése vagy az éppen aktuális karácsonyi-trend szerinti műfenyőt állíthat otthon. Egy-egy műfenyő akár több, mint 10.000 forintba is kerülhet, de nem kell meglepődni, ha még ennek a dupláját is elkérik egy szép darabért. Gondolná az ember, hogy tökéletes helyettesítő a műfenyő, viszont egyetlen dolgot biztosan nem tud pótolni: a karácsonyi fenyőillatot. 

A vágott fának leginkább csak a hátrányait sorolják az emberek. Ismerősen cseng ez a mondat? ” Még Augusztusban is kapargatom a szőnyegből a leveleket”. Sajnos a vágott fának rossz tulajdonsága, hogy elhullajtja a tűleveleit. Sokan esküsznek arra, hogy a nordmann-fenyő nem hullajtja leveleit és sokáig szép marad vágottan is. Negatívum maga a tény is, hogy egy élő fát kivágnak, csak azért, hogy díszeket lehessen ráaggatni. Azok a fenyők, amelyeket advent idején árulnak, termelői fák. Ez azt jelenti, hogy az utánpótlás már rég a földben van és növöget, tehát nem természetes környezetükből vágják ki a növényeket.

Szépen, becsomagolva és gazdára várva (Fotó: Rajki Judit)

A gyökeres, vagy töves fenyők rendelkeznek azokkal az előnyökkel, mint a fentebb említett két másik opció. A töves fa él, ezért nem hullajtja tűleveleit. Nem mű, tehát isteni fenyő illatot áraszt a lakásban, valamint kertes házak esetében a kertbe kiültetve vígan eléldegél. Földlabdás fák vásárlásakor a kisebb méretűek választása a célszerű. Ezen fenyőknél nagyobb az esély arra, ha valaki az ünnepek után kiülteti a kertbe, hogy meg is marad. Az árak nagyjából hasonlóak a vágott fáéval.

Orosházi fenyő-sztori

Kuti Dóra és párja már három éve árulja fenyőiket Orosháza főterén. A fák saját gazdaságukból, Somogy megyéből érkeztek a Viharsarokba. Termelőként személyes kedvence a concolor fenyő. Ez a fenyőfajta citrus illatot áraszt, ezzel is hozzájárulva az ünnepi illatkavalkádhoz. Az orosháziak leginkább a nordmann-fenyőket részesítik előnyben, de nagy a keletje a lucfenyőknek is. A belváros miatt jobban fogynak a kisebb fák, mint a terebélyes, magas fák. Három év alatt kialakítottak maguk köré egy jól bevált vevőkört. Kistermelőként fontosnak tartják, hogy a minőség és az ár összhangban álljanak egymással. A karácsonyi rohamról kérdeztük Kuti Dórát, aki elmondta, nem meglepő, hogy december 24-én is sokan vásárolnak fenyőt.

– Jellemzően utolsó pillanatban jön a roham. Karácsony előtt egy héttel már nagy a sürgés-forgás, de egészen december 24-én is. Számomra már teljesen természetes jelenség, hogy december 24-én veszi valaki a fenyőjét – mesélte a fenyőtermelő.

Berkes Sándorné (b) egy nordmann-fenyővel tért haza (Fotó: Rajki Judit)

Az orosházi Berke Sándorné egy apró nordmann-fenyőt választott a szeretet ünnepére. Elmondása szerint mindig ezt a fajtát választja, mert nem hullajtja leveleit. Panelban él, ezért csak kis fát vásárol, de kiemelte, minden évben vágott fenyőt vesz, ez már hagyomány.

Egy nagyobb forgalmat lebonyolító üzlet környékén felállított fenyőfavásáron számolni kell a magasabb árakkal. A kisebb, de termelői fenyőt áruló helyeken kedvezőbb a fenyők vételára. Megjelentek már az utak mellett, pár fát eladásra kínáló árusok is. Ők tűnhetnek a legolcsóbbnak, viszont nagy százalékuk már novemberben kivágott fákat árul. Ezek nagy valószínűséggel nem érik meg a vízkeresztet, de nagy az esély arra, hogy az új esztendőt sem. 

Fontos mérlegelni, kinek mi a szimpatikusabb. Mű, vágott, esetleg töves? Már csak pár nap van karácsonyig, ezért nem célszerű az utolsó napra hagyni a fa kiválasztását.   

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.