- hirdetés -

A kormány döntése alapján 2018. január 1-jétől a minimálbér nyolc százalékkal, míg a garantált bérminimum 12 százalékkal emelkedik az előző évi bruttó értékhez képest.


A minimálbér bruttó összege január 1-jétől 138 000 forint, a garantált bérminimum összege 180 500 forint lesz.
A minimálbér, valamint a bérek emelésével lehet itthon tartani a hazai munkaerőt, valamit visszacsábítani a jelenleg más országokban dolgozó munkásokat és diplomásokat.

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló a bruttó 138 000 forintos minimálbérből a hét százalékos egészségbiztosítási járulék, az 1,5%-os munkaerőpiaci járulék, a 10%-os nyugdíjjárulék és a 15%-os személyi jövedelemadó levonása után nettó 91 770 forintot kap kézhez. A munkaadót a húsz százalékos szociális hozzájárulási adó (mely 2017-ben 22% volt) és az 1,5%-os szakképzési hozzájárulás terheli.

A legalább középfokú szakképzettséget igénylő munkahelyeken a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló bruttó 180 500 forint garantált bérminimumot kap. A minimálbérnél feltüntetett járulékok levonása után nettó 120 032 forint a havi bér.

Az elmúlt hat év alatt összesen mintegy 45 százalékkal emelték a magyarországi minimálbér összegét.
Az elmúlt hónapokban a korábbi évekhez képest rekordalacsony szintre csökkent a magyarországi munkanélküliségi ráta, ésvárhatóan a foglalkoztatottság tovább növekszik.

A béremelések, az adócsökkentések és a családok támogatása a kormány kiemelt céljai közé tartoznak – hangsúlyozza Simonka György.

– Eredményeink mögött számtalan foglalkoztatást segítő kormányzati intézkedés van, és folytatjuk a béremelésen, az adócsökkentésen és a versenyképesség erősítésén alapuló gazdaságpolitikát. A minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelésével párhuzamosan a munkaadói adóterhek érdemi mérséklését is elértük. A bérek emelkedése mellett a foglalkoztatás is tovább bővül, a rendszerváltás óta soha nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint most. 2010 óta 12%-ról 4%-ra csökkent a munkanélküliség, és 736 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma – ismerteti a legfőbb kormányzati intézkedéseket és eredményeket Dél-Békés országgyűlési képviselője, hozzátéve, a munkavállalók és munkáltatók támogatása prioritást élvez a körzet komplex térségfejlesztési koncepciójában, a Calendula Tervben is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.