- hirdetés -

Az állam kifizeti a fiatalok képzési- és vizsgadíját júliustól 

Megtéríti a kormány a KRESZ-tanfolyam- és -vizsga díját 2018. július 1-jétől a húsz évnél fiatalabbaknak. Az utólagos visszatérítés 25 ezer forintos értékhatárig jár, és akkor is igényelhető, ha valaki a KRESZ vizsga után nem megy rögtön gyakorlati oktatásra – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A miniszter közölte: 2016-ban majdnem ötvenezer húszévesnél fiatalabb kísérelt meg KRESZ vizsgát tenni, de a támogatás következtében ennél jelentősen nagyobb érdeklődésre számítanak.

A fiataloknak semmibe nem fog kerülni a KRESZ vizsga (Illusztráció: Kecskeméti Krisztina)

Lapunk megkeresésére Duna András, a Gyulai Szakképzési Centrum Autósiskolájának orosházi oktatója elmondta: támogatja a kormánydöntést, ugyanis ezzel le tudnák venni a fiatalok válláról a terhet. A jogosítvány megszerzése segíti az életben való a boldogulást, például a munkahelyszerzést.

Az oktató véleménye szerint a kezdeményezésnek azok a hátrányos helyzetben lévő fiatalok lehetnek a haszonélvezői, akik nem tudják megfizetni a teljes képzés árát.

Az autóiskola képzésében résztvevők 40 százaléka 20 év alatti. Az arányok alakulása évszakfüggő, nyáron inkább a fiatalok javára billen a mérleg – tudtuk meg az oktatótól.

– Az utóbbi két év tapasztalatai szerint 60 százalékkal ugrott meg a jelentkezők száma, jelenleg több hónapot kell várni a gyakorlati vezetési órákra. Például, ha egy 27 fős csoportból 23 személy tesz sikeres KRESZ-vizsgát, akkor őket mind fel kell készíteni a gyakorlati vizsgára, amelyhez 30 vezetési óra szükséges.

A jogosítvány megszerzése – minden vizsga sikeres letétele esetén – körülbelül 140 ezer forintba kerül intézményükben: ez a 20 ezer forintos elméleti tanfolyamból, a 90 ezer forintos gyakorlati képzésből, a 15400 forintos vizsgadíjból tevődik össze. Továbbá az orvosi alkalmassági, az elsősegély tanfolyam és annak vizsgadíja összesen 20 550 forintba kerül – sorolta a tételeket az oktató.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.