- hirdetés -

A fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő Folkográfia zenekar teltházas koncerttel ünnepelt szombat este a Petőfi Művelődési Központban.

A tér, idő, tömeg jól ismert összefüggése (ha jó az idő, kijön a tömeg a térre) megdőlni látszott szombat este. A tömeg ugyanis a kutya rossz idő ellenére is eljött. Ha nem is a térre, de zsúfolásig megtöltötte a PMK színháztermének nézőterét. Nagyon sokan várták a tíz éves zenekar hagyományosnak mondható karácsonyi nagykoncertjét és a Folkográfia meg is felelt a várakozásnak. Egy rövid vetítéssel kezdtek, melyben az elmúlt évek emlékezetes pillanatait idézték fel a kivetített képek.

Maga a koncert egy jól sikerült flashmobbal indult. A gitáros Gyapjas Krisztiánhoz sorra csatlakoztak a zenésztársak és mire véget ért az első szám, már tizenkét zenész volt a színpadon.  A jelenlegi felállást alkotók mellé meghívtak minden volt társat, akik az elmúlt esztendőkben játszottak a zenekarban. Megemlékeztek az alapító, és két esztendeje elhunyt Murvai Tiborról is.

Ezután jöttek sorra a régi, jól ismert számok, vegyítve a közelmúltban íródottakkal. Hol hat, hol nyolc, hol tíz zenész muzsikált. A számok közti szereplő váltások teljes magától értetődöttséggel, spontán zajlottak, a hangzás, a produkció viszont nem szenvedett csorbát, akár milyen összetételben játszottak. Folyamatosan forrósodott a hangulat és bátran állíthatjuk, minden néző (7-70 évesig) jól érezte magát.

Nagy bulit csapott a Folkográfia (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

A Folkográfia, alapítás óta eltelt tíz évében nem cserélgette a műfajt, stílust, arculatot, mint teszi azt a magyar könnyűzenei életben néhány előadó. A népzenei motívumokra épülő folk-rock most is ugyan az, mint volt az induláskor. A szövegekben a szabadság, a hit, a magyarság, de legfőképp a hazaszeretet a vezérlő motívum. Ez utóbbit egy-egy jól elhelyezett Wass Albert és Reményik Sándor verssel kicsi meg is erősítették. Szinte röpült az idő a színházteremben, mint mindig, ha a hallgató jól érzi magát. A végén a közönség nem is akarta leengedni a színpadról a kedvenceket.

Murvai Ágnes, Sárecz Viktor, Murvai Ági, Tóth János, Gyapjas Krisztián és Kissné Csizmadia Gyöngyi, valamint a hozzájuk csatlakozott régebbi tagok: Trippe Krisztina, Törköly József, Csikós Gábor, Hetényi László, Csizmadia Sándor, Szabó Boglárka, stílszerűen egymás kezét fogva hajoltak meg az őket ünneplő közönség előtt és megnyugtattak mindenkit – lesz folytatás.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.