- hirdetés -

Idén 45 éve annak, hogy megalakult Orosháza egyik legkedveltebb könnyűzenei együttese, a Sirokkó. Ez alkalomból újra összeverbuválódott a csapat, olyannyira, hogy az augusztusi nagyszabású, főtéri koncerten ismét színpadra áll minden egykori tag. A zenekar január óta készül a fellépésre, az egyik próbán kerestük fel őket.

Lázas munka folyik hétvégente az orosházi Rock Klub épületében, itt készül ugyanis a jubileumi fellépésre az együttes. Mint Makai Bálint alapító tagtól megtudtuk, a koncert ötlete véletlenül született meg.
– Három éve jött össze újra a Help együttes egy keleti gitárbemutatóra, és annyira jó volt újra a többiekkel lenni, hogy kitaláltuk, csináljunk a Sirokkó 45. „születésnapjára” egy nosztalgia bulit. Már akkor hozzáfogtunk szervezni, az ország minden tájáról jöttek a zenészek, szerencsére megvan keze-lába mindenkinek, idén pedig a próbákat is elkezdtük – idézi fel mosolyogva a zenekar vezetője, miként állt össze újra a csapat.

Január óta folynak a próbák a Rock Klub épületében (Fotó: Rosta Tibor)

Az eredeti felállásban Csarejs János, Imre Lajos, Makai Bálint, Nagy György és Nagy József zenéltek együtt. Az ő korosztályukat képviselő orosháziaknak egyiküket, sőt a bandát sem kell bemutatni, a ’70-es, ’80-as években nagy sikerrel léptek fel számos vendéglátóhelyen, de a mezőkovácsházi beatfesztiválon is. A csapat ma is írja történetét, és bár az évtizedek alatt több tag is cserélődött, az augusztusi koncert egyik különlegességeként mindannyian összegyűlnek.
– Akik valamikor játszottak a zenekarban, azok ott lesznek a főtéren. Az a baj, hogy csak egy basszusgitáros van, mert én voltam mindig a zenekar vezetője és magam köré gyűjtöttem új embereket. Így most jut rám tizenöt gitáros – mesél nevetve Makai Bálint.

Évtizedek után újra színpadon

Mindenki első kérésre igent mondott, sőt, olyan is van köztük, aki most vett újra gitárt, és kezdte újratanulni az egykor fejben és kézben lévő akkordokat. Csarejs János alapító tag nem közéjük tartozik. Igaz ugyan, hogy elszakadt a zenéléstől, mert a 70-es években munkája más irányba terelte, de gitárját megőrizte és hobbiból gyűjtött mellé még több mint 80 darabot. Most izgul, hiszen rég nem állt zenei színpadon, de jó szívvel gondol vissza a sirokkós időkre.
– Az élmény mellett, amit egy ilyen együttes adott, abból a szempontból is fontosnak tartom életemnek a zenekarban töltött időszakát, hogy 15 évesen már komoly szerződéseket írtunk alá, kötelezettségeket vállaltunk, azaz segített felnőni, emellett meg kellett felelni a közönségnek is. Ebben azért sokat segített a Szabad Európa Rádió, onnan vettük ugyanis a számokat, aztán sokszor halandzsáztunk a zene mellé – emlékszik vissza nem kis nosztalgiával a hőskorra.

Minden egykori tag színpadra áll az augusztus 23-i koncerten (Fotó: Rosta Tibor)

Ezt a legendás korszakot idézi fel az együttes augusztus 23-án este fél 8-tól. Aki tehát az LGT, a Neoton vagy az Omega örökzöld számaira szeretné rekedtre énekelni és fáradtra táncolni magát, semmiképp se hagyja ki a főtéri bulit, húzzon kényelmes cipőt és üljön fel a zenevonatra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.