- hirdetés -

Ismét táncpárokkal telt meg a Székács iskola díszterme december 9-én. Az Antali Zoltán nevével fémjelzett felnőtt tánctanfolyam harmincnegyedik záróbáljára érkeztek, hogy bemutassák tudásukat és persze azért is, hogy szórakozzanak.

Antali Zoltán megkerülhetetlen személy Orosházán, ha táncról van szó. Öt évtizede oktat lépésekre, tartásra, illemre. Felnőtt társastánc tanfolyamaira évről évre mintegy kilencvenen járnak. Akadnak közöttük olyanok, akik már az elsőn is ott voltak 17 évvel ezelőtt.
– Szerettünk volna megtanulni táncolni, ezért jelentkeztünk a kezdő tanfolyamra. De annyira jó baráti társaság jött össze, hogy itt ragadtunk és a táncórák mellett nyári kerti partikon, egyéb bulik alkalmával is találkozunk – mondta a senior csoportot erősítő Oláh Sándorné. – Emellett persze továbbra is imádunk táncolni – egészítette ki férje, Oláh Sándor. – Nemrégiben összeszámoltuk, húsz táncot tanított meg nekünk a tanár úr, ezekből nekem a két keringő, a slow fox, a cha-cha, rumba a kedvenceim – sorolta érezhető lelkesedéssel.

Ötven éve a parketten Antali Zoltán (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

Míg beszélgettünk, megtelt a bálterem csodaszép ruhákba öltözött hölgyekkel és frakkos, szmokingos, öltönyös urakkal. De nem csak a fényben úszó legfelső emelet volt népszerű, az alsóbb folyosók ugyanis átminősültek próbateremmé: párok foglalták el őket, átismételve a tanultakat a kellemes félhomályban. Erre készült Barányiné Kerepesi Magdolna és férje, Barányi János is, 15 tanfolyammal a háta mögött.
– Nagyon szeretünk táncolni, ezért is jövünk minden évben, számunkra megunhatatlan, hétköznapokban, hétvégén, bármikor jól esik – indokolta részvételüket csillogó tekintettel Magdolna. – Jó hangulat, élmény, kikapcsolódás a tánc nekünk, ráadásul ilyenkor együtt vagyunk, és mozgásnak sem utolsó – tette hozzá János.

A tánc összehoz és összetart

Mindezt Jakóné Varga Erika is megerősítette. Megnyitójában úgy fogalmazott, a tánc közösségformáló, kapcsolatteremtő, éltető ereje az, ami miatt ennyi éve sikeres az oktatás.
– Köszönjük Antali Zoltánnak, hogy erre lehetőséget teremt és a tánctudás mellett élményeket, önbizalmat is ad nekünk – hangsúlyozta.

Ahhoz kétség sem férhetett, hogy ez valóban egy összetartó közösség, mindannyian szeretettel üdvözölték egymást, évtizedes barátságok ereje tükröződött a kézfogásokban, ölelésekben. Antali Zoltán pedig látható örömmel és büszkeséggel köszöntötte az érkezőket.
– Minden tanfolyam azzal a kéréssel fejeződik be már 17 éve, hogy folytassuk jövőre is. Állandóan vannak kezdőink, a haladók pedig pláne visszajárnak, most 90 körüli létszámmal működik a tánciskola – avatott be a Békés Megyei Príma Díjjal kitüntetett tánctanár.

A tánc kortalan életöröm (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

A hagyományos, mondhatni kötelező táncok mellett mindig vannak újdonságok is kurzusokon, így nem marad ki az utóbbi időben rendkívül népszerű salsa, vagy a karibi gyökerekkel bíró bachata.
– Ezeket is szívesen táncolják a felnőttek, hiszen itt mindenki fiatalnak érzi magát, függetlenül attól, hogy a harmincas vagy hatvanas korosztályba tartozik – emelte ki mosolyogva.

Az elsőként parkettre lépő csoport ezt be is bizonyította. A hét és fél éves tanfolyami múlttal bíró táncosok könnyedén suhantak a bécsi keringő dallamaira. Az őket követő seniorok pedig meglepetés produkcióval, a csak számukra megtanított angol keringővel üdvözölték a táncos társakat.

Ezen az estén a Székács iskolában kicsit megállt az idő. Azért is, mert senki nem rohant sehová és azért is, mert akarva-akaratlanul bizonyára többekben felmerültek általános vagy éppen középiskolai táncélményei, velük együtt pedig a csetlő-botló kamaszévek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.