- hirdetés -

Orosháza delegációját fogadták szerdán vajdasági testvérvárosunkba a gazdasági együttműködésben elmélyítésének érdekében. Összefoglaló cikkünkben részletesen bemutatjuk a szenttamási vállalkozásokat és az összefogásban rejlő lehetőségeket.

A Best Seed Producer feldolgozó központ mezőgazdasági termékek előállítására specializálódott. Üzemükben kukorica, szója, búza, árpa vetőmag feldolgozása és szárítása zajlik. A cég képviselői szeretnének a magyar piac felé nyitni, hiszen portfóliójukban olyan termékek is megtalálhatóak, amelyből térségünkben hiányt szenvedünk.

A Trgo Auto Peugeot gépjárművek és MAN tehergépkocsik szervizelésével, felvásárlásával és értékesítésével foglalkozik, valamint logisztikai tevékenységeket is folytatnak. Portfóliójukban megtalálható továbbá a nemzetközi szállítmányozás, valamint a vámraktározás.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az NB Soja Gold alaptermékei a szójagríz, szójapogácsa és szójaolaj. Termékeik előállításához jelentős mennyiségben termelnek, és vásárolnak fel szójababot. A cég tanácsadói továbbá segítséget nyújtanak az állattartás és receptúrák összeállításának terén.

A Turinka Kft. a mezőgazdaság termelés területein többek között szántóföldi növénytermesztéssel, magtisztítással, jószágtenyésztéssel, valamint repce, szója és napraforgó felvásárlással foglalkozik. A több ezer hektárnyi termőföldjükön kiváló minőségű almaültetvényekkel rendelkeznek.

A Vulkan-guma és Vulkan Komerc szerteágazó tevékenységei között megtalálható a szállítószalagok, ékszíjak, összeállítószalagok gyártása és felújítása. A szalagokat gyártósorokon, üzemekben és kombájnokon is fel lehet használni, amelyeket a megrendelői igényei szerint készítenek. Állandó nemzetközi partnereik az osztrák Kraus, a holland Ameraal Beltech és az amerikai Flexco vállalatok.

(Fotó: Rajki Judit)

A Metal-X társaság gumialapanyagokat, szállítószalagokat és PVC-ket értékesít baráti feltételek mellett. A termékek a mezőgazdasági és ipari termelés számos területén fel lehet használni, hiszen a megrendelő több tucatnyi termék közül válogathat. A nemzetközi szállítást a társaság tudja biztosítani.

A Kovatherm Kft. víz-, szennyvíz-, fűtés- és légkondicionáló rendszerek gyártásával és karbantartásával foglalkozik.

A Plamen kovácsműhelyben mezőgazdasági és ipari gépek alkatrészeinek magas és modern színvonalú gyártása zajlik. Portékáikat Macedóniába, Horvátországba, Bosznia-Hercegovinába és Romániába exportálják, valamint az Újvidéki vásár rendszeres résztvevői.

A Technika MB elsődlegesen metálból készített tárolókat, szekrényeket, szállítmányozásra alkalmas konténereket, valamint megrendelésre szinte bármilyen metál alapú terméket gyárt. A cég görög és német társaságok alvállalkozásaként alumínium és PVC árucikkeket is forgalmaz.

Vegyipar, építőipar, kereskedelem

A Pionir Mezőgazdasági Vállalat a magyar Agromag részeként gabonát, valamint szója-, búza- és napraforgómagokat termel 1300 hektárnyi termőföldön.

A Reahem vegyipari üzemben laboratóriumi körülmények között tisztított alkoholt (97 és 70 százalékos), parafinolajat, egészségügyi benzint készítenek. A mezőgazdaság területén a takarmánygyártáshoz több termékük is van, mint pl. a szárított élesztő.

Az IV-Koop a szenttamási építési és kommunális feladatokra specializálódott. Telephelyükön építőanyagok újrahasznosítást is végeznek.

A települések vállalatai tehát az árukereskedelem terén működhetnének együtt egymással, hiszen mindkét vidék rendelkezik olyan adottságokkal és árucikkekkel, amelyik az egyik térségben igen, de a másikban nem található meg.

A kereskedelemben továbbá a nemzetközi kapcsolatnak köszönhetően a szenttamási cégek az Európai Unió piacán is megjelenhetnek, ami azért is jó, mert a pozitív benyomások alapján akár Dél-Békésben is létrehozhatnak üzemeket a későbbiekben. Mivel Szerbiának szabadkereskedelmi megállapodása van Oroszországgal, így ez fordított esetben is előnyös, ugyanis az Európai Unió jelenleg érvényes szankciói az oroszokkal szemben súlyos gazdasági károkat okoznak a magyar exportőröknek. A partnerséggel továbbá információ- és technológiacserére is sor kerülhet, ami szintén elősegítheti a vállalatok termelékenységét és ezáltal bevételnövekedést generálhat.

A városvezetők a találkozót követően abban egyeztek meg, hogy a tárgyalások következő fordulóját Orosházán bonyolítják le, ahol az Önkormányzat meghívására több helyi szereplőt is be kívánnak vonni a potenciális együttműködésbe.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.